Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει νέες βόμβες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, τα οποία θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό του, την ίδια ώρα που εμφανίζεται να «πιέζει για εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλυψε σε χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους.

Ads

Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται βόμβες ΜΚ-82 και συστήματα ΚΜU- 572 που μετατρέπουν απλές βόμβες σε ακριβείας, όπως και ηλεκτρονικούς πυροκροτητές FMU-139, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας ότι η αξία του εξοπλισμού αυτού ανέρχεται σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».

Η παροχή αυτού του εξοπλισμού εξετάζεται ακόμη εσωτερικά από την κυβέρνηση, τονίζει το άρθρο, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε πως οι λεπτομέρειες της πρότασης μπορεί να αλλάξουν προτού η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώσει τους επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις πληροφορίες της WSJ.

Ads

Ως τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις επειδή εξακολουθεί να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, την ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες ότι αμερικανικής κατασκευής όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήγματα που έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει αμάχους.

Τουλάχιστον 28.800 νεκροί στη Γάζα

Λόγω των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων στη Γάζα έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα, ενώ σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του βρίσκεται στα όρια του λιμού και το Ισραήλ εμποδίζει συστηματικά τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια.

Τουλάχιστον 28.858 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 68.667 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, ενώ εικάζεται ότι χιλιάδες πτώματα είναι θαμμένα στα ερείπια σε όλη την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος.