Το πρώτο βραβείο του World Press Photo για την λήψη της χρονιάς, κέρδισε η φωτογραφία μιας Παλαιστίνιας που κρατά στην αγκαλιά της το σώμα της νεκρής ανιψιάς της η οποία σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα.

Ads

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτορεπόρτερ του Reuters, Μοχάμεντ Σάλεμ και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να αγκαλιάζει σφιχτά το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με την μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο o oποίος χτύπησε το σπίτι τους στον οικισμό, Χαν Γιούνες.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνες στις 17 Οκτωβρίου όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο.

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας», ήταν η δήλωση του φωτορεπόρτερ World Press Photo.

Ads

«Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχυση, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο με αγωνία να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους και πρόσεξα αυτήν την γυναίκα που κρατούσε το σώμα του κοριτσιού και δεν το άφηνε» πρόσθεσε σε συνέχεια.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ είναι Παλαιστίνιος, 39 ετών, και εργάζεται για το Reuters από το 2003. Έχει κερδίσει και το βραβείο του World Press Photo του 2010. Η γυναίκα του γέννησε το παιδί τους λίγες ημέρες πριν τραβήξει αυτή την φωτογραφία.

«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα…Όταν την δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Φιόνα Σιλντς.

Δείτε την φωτογραφία του Μοχάμεντ Σάλεμ

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Press Photo Foundation (@worldpressphoto)