Η Wikipedia αποφάσισε να μετονομάσει τη σελίδα της – με αρχικό τίτλο «Ισχυρισμοί για γενοκτονία κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2023» σε απλά «Γενοκτονία στη Γάζα», όπως μετέδωσε και ο ενημερωτικός ιστότοπος The Palestine Chronicle.

Ads

Η αλλαγή αυτή προέκυψε μετά από ψηφοφορία της κοινότητας μεταξύ των συντελεστών της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ανοικτού περιεχομένου, η οποία γράφεται και εκδίδεται από ένα διεθνές σώμα εθελοντών.

Βασιζόμενοι σε γνώμες εμπειρογνωμόνων, οι συντάκτες της Βικιπαίδειας, έκριναν ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία από μελετητές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, για να τεκμηριώσουν τον όρο «γενοκτονία» στον τίτλο της σελίδας.

Αν και η αλλαγή αυτή δεν έχει νομική σημασία, θα μπορούσε να επηρεάσει πολιτισμικά και πολιτικά την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ads
Screenshot

 

Το επικαιροποιημένο άρθρο «Γενοκτονία στη Γάζα» παραπέμπει σε σχεδόν 800 πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των επιτόπιων εκθέσεων. Μεταξύ αυτών, αρκετές αναφορές προέρχονται από την κάλυψη του πολέμου από το The Palestine Chronicle.

Επιπλέον, η σελίδα αναδεικνύει αναφορές που έγιναν από Ισραηλινούς πολιτικούς, όπως η επίκληση των «Αμαληκιτών» από βιβλικά κείμενα από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκαλώντας περαιτέρω συζήτηση για τις προθέσεις του Ισραήλ.

Μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, των τουρκικών, των γαλλικών, των ισπανικών, των κινεζικών και των ινδονησιακών, η σελίδα ξεκινά σημειώνοντας ότι «εμπειρογνώμονες, κυβερνήσεις, οργανισμοί του ΟΗΕ και ΜΚΟ έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στον συνεχιζόμενο πόλεμο».

Παρουσιάζει τις απόψεις αξιοσημείωτων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Francesca Albanese, της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η οποία επισημαίνει δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που υποδηλώνουν «πρόθεση να καταστραφεί» ο πληθυσμός της Γάζας – βασική προϋπόθεση για την ταξινόμηση της γενοκτονίας σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία.

Η σελίδα αναλύει τα κριτήρια της Σύμβασης Γενοκτονίας, απαριθμώντας πράξεις όπως η θανάτωση μελών της ομάδας, η πρόκληση σοβαρής βλάβης, η επιβολή καταστροφικών συνθηκών, η αποτροπή γεννήσεων και η βίαιη μεταφορά παιδιών. Η γενοκτονία περιγράφεται ως στοχευμένο έγκλημα με συγκεκριμένη πρόθεση και περιπτώσεις όπως αυτές στην Καμπότζη, τη Ρουάντα και τη Βοσνία έχουν οδηγήσει σε διώξεις από το ΔΠΔ.

Συνεχιζόμενη γενοκτονία

Περιφρονώντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ αντιμετώπισε τη διεθνή καταδίκη εν μέσω της συνεχιζόμενης βάναυσης επίθεσής του στη Γάζα.

Επί του παρόντος δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και διεξάγει έναν καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, 43.469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 102.561 έχουν τραυματιστεί στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Επιπλέον, τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι αγνοούνται, οι οποίοι θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ λέει ότι 1.200 στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «πλημμύρα της Αλ-Άκσα» στις 7 Οκτωβρίου. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι πολλοί Ισραηλινοί σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα από «φίλια πυρά».