H Ολλανδική προεδρία στην ΕΕ ασκούσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ολλανδία, πιέσεις στην Τουρκία, το 2004 και μάλιστα παραμονές της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να υπογράψει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα το οποίο αποκάλυψε η ιστοσελίδα της Wikileaks η τουρκική πλευρά αρνείτο να υπογράψει.

Ads

Ο αμερικανός πρεσβευτής Κλίφορντ Σόμπελ, επικαλείται συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών της Ολλανδίας. Στο τηλεγράφημά του αναφέρει ότι «ο Μποτ υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει τελικά να συμφωνήσει να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας (αναγνωρίζοντας την Κύπρο), ότι ο ίδιος περιμένει να το κάνουν την τελευταία στιγμή στις 17 Δεκεμβρίου ή στις 18 Δεκεμβρίου (μετά τα μεσάνυχτα) και ότι αλλιώς δεν θα υπάρξει συμφωνία». Ο Μποτ τόνισε ακόμη πως μεταβίβασε το μήνυμα αυτό αρκετές φορές τις προηγούμενες εβδομάδες προς τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Γκιουλ και πως ο Γκιουλ παρέμεινε ανένδοτος λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα το υπέγραφε.

Ο Μποτ υποστήριξε ότι αν παραμείνει στη θέση αυτή η Τουρκία τότε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι. Πρόσθεσε δε, ότι αν η Τουρκία υπογράψει, τότε «η Κύπρος θα δεχθεί μεγάλη πίεση να αποσύρει όλες τις πρόσθετες απαιτήσεις της».

Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος του αμερικανού πρεσβευτή αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2004 είχε πει στον τότε Ολλανδό υπουργό εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ ότι δε μπορεί να σταματήσει τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, επειδή δεν ελέγχει το στρατό.

Ads

Ο πρεσβευτής αναφέρει ότι ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να πειστεί η Τουρκία να αναστείλει τις πτήσεις των πολεμικών της αεροσκαφών στο Αιγαίο μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2004. Ήταν οι παραμονές της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το οποίο αποφασίστηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Στο τηλεγράφημα ο πρεσβευτής αναφέρει ότι ο Ολλανδός υπουργός του ανέφερε ότι ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τις πτήσεις, πράγμα που σύμφωνα με τον πρεσβευτή ενόχλησε τον Μποτ.