Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επί χρόνια χρηματοδοτεί μυστικά ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία, σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ιστότοπου WikiLeaks που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «The Washington Post». Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ διοχέτευε ποσά που έφταναν έως και τα 6 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα Σύριων αντιφρονούντων που ζούσαν στο εξωτερικό, προκειμένου μεταξύ άλλων να θέσουν σε λειτουργία το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Barada TV, αλλά και για να χρηματοδοτούν δραστηριότητες στο εσωτερικό της Συρίας.

Ads

Η «Washington Post» αναφέρει ότι το τηλεοπτικό δίκτυο που άρχισε να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2009 έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τον περασμένο μήνα στην κάλυψη των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Ασάντ. Εν τω μεταξύ επισημαίνει ότι τα μυστικά κονδύλια σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας άρχισαν να δίνονται επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους, αμέσως μετά και το «πάγωμα» των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Συρίας το 2005. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Whαshington Post, η χρηματοδότηση συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση Ομπάμα, ακόμη και όταν ξεκίνησε τις προσπάθειες της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών. Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι δεν είναι γνωστό αν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τις ομάδες αντιφρονούντων της Συρίας αν και τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks μαρτυρούν ότι τα κονδύλια ίσχυαν τουλάχιστον μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010.

Επιπλέον, το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της πρεσβείας στη Δαμασκό είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους το 2009 όταν έμαθαν ότι Σύριοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή μυστικών προγραμμάτων των ΗΠΑ στη χώρα. Βάσει των τηλεγραφημάτων, τον Απρίλιο του 2009, σε έγγραφο που υπογράφεται από ανώτατο στέλεχος της Αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, αναφέρεται πως οι αρχές της Συρίας εκλαμβάνουν, χωρίς αμφιβολία, την όποια χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ σε παράνομες πολιτικές ομάδες ως προσπάθειες για ανατροπή του καθεστώτος. Η Washington Post αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις.

Ωστόσο, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τη συριακή κυβέρνηση αλλά υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ «πρέπει να ικανοποιήσει τις νόμιμες επιθυμίες του λαού του». «Όχι δεν επιχειρούμε να υπονομεύσουμε αυτή την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για την προώθηση της δημοκρατικής διαδικασίας στη Συρία και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Ads