Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις, όπως στο ζήτημα της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, αλλά έχει λογικά επιχειρήματα σε άλλα ζητήματα, όπως η γλώσσα και ο ορισμός της υπηκοότητας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, σε διπλωματικό έγγραφο με τη διαβάθμιση “εμπιστευτικό”, της αμερικανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη που διέρρευσε μέσω του ιστοτόπου «WikiLeaks».

Ads

Ο Φίλιπ Γκόρντον προέβη σε αυτές τις επισημάνσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπους των χωρών-μελών της, στη Στοκχόλμη, στις 3 Ιουλίου 2009. Στο επίκεντρο της εκείνης της συνάντησης ήταν η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και, όπως ανέφερε τότε ο Γκόρντον, «η ΠΓΔΜ ενδέχεται να λάβει θετική έκθεση προόδου κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας». Ωστόσο, σημείωνε ότι «δίκαια ή άδικα, η Μακεδονία ίσως θα πρέπει να συμβιβαστεί στο ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να προχωρήσει στην ένταξη στην ΕΕ».

Παράλληλα, ο Γκόρντον σημείωνε ότι «απαιτούνται κάποιες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) σχετικά με το ζήτημα του ονόματος».

Στην απομόνωση ο Ασάνζ «για δική του ασφάλεια»

Ads

Σε κελί απομόνωσης στις φυλακές του Λονδίνου, όπου βρίσκεται ύστερα από τη σύλληψη του, μεταφέρθηκε ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με τη Τζένιφερ Ρόμπινσον, μία εκ των δικηγόρων του.

Η φυλακή Ουάντσουορθ του Λονδίνου, όπου κρατείται, πήρε αυτή την απόφαση «για τη δική του ασφάλεια», τόνισε η Ρόμπινσον, ωστόσο σημείωσε ότι «είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για πιθανά προβλήματα ασφαλείας, όμως δεν είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί στην απομόνωση».

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αναφέρει ότι «|οι φυλακισμένοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ασάνζ, κάτι που δικαιολογεί την απόφαση της φυλακής να τον μεταφέρουν χθες σε κελί της απομόνωσης». Ο Ασάνζ ζήτησε να του επιτραπεί να έχει έναν φορητό υπολογιστή για να μπορέσει να προετοιμάσει την απολογία του, επεσήμανε η δικηγόρος του, ενώ ο Μαρκ Στίβενς, ένας άλλος δικηγόρος του Ασάνζ, σημείωσε ότι «αυτός ο υπολογιστής θα είχε περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Η Ρόμπινσον πρόσθεσε εξάλλου ότι ο πελάτης της «είναι αγανακτισμένος καθώς δεν μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του σχετικά με τις διάφορες κυβερνοεπιθέσεις» που έχουν στόχο ιστότοπους εχθρικούς προς τον WikiLeaks.

«Μου είπε ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή και ότι πρόκειται για μία προσχεδιασμένη προσπάθεια να συνδεθεί ο WikiLeaks, που είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, με κυβερνοπειρατές, κάτι που δεν είναι ο WikiLeaks».

Συνεχίζεται η κυβερνομάχη

Παρά τις αποστάσεις που παίρνει ο Ασάνζ μέσω της δικηγόρου του από τις κυβερνοεπιθέσεις υποστηρικτών του, το «διαδικτυακό αντάρτικο» συνεχίζεται. Οι χάκερ υποστηρικτές του WikiLeaks απέτυχαν να θέσουν εκτός λειτουργίας το Amazon.com, ωστόσο εξαπέλυσαν επίθεση αρχές της Ολλανδίας μετά τη σύλληψη ενός 16χρονου μέλους τους που φέρεται να ομολόγησε.

Ειδικότερα, στην ολλανδική πόλη της Χάγης, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 16χρονος που συνελήφθη την Πέμπτη παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δικτυακών τόπων όπως η Mastercard και η Visa, οι οποίες σταμάτησαν τις συναλλαγές του WikiLeaks. Μετά τη σύλληψη δέχτηκαν επιθέσεις από χάκερ οι ιστοσελίδες της αστυνομίας και της εισαγγελίας της Ολλανδίας Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μία οργάνωση με την ονομασία «AnonTarget» με ανακοίνωσή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το απόγευμα της Πέμπτης, οι Anonymous απέτυχαν να θέσουν offline το δικτυακό τόπο της Amazon, η οποία έπαψε να φιλοξενεί το WikiLeaks σε διακομιστές της. Στο στόχαστρο των χάκερ μπήκε αμέσως μετά η εταιρεία online πληρωμών PayPal, η οποία δεχθεί επιθέσεις και τις προηγούμενες ημέρες.

«Εντάξει, αλλάξαμε το στόχο μας -το Μελίσσι δεν είναι αρκετά μεγάλο για να επιτεθούμε στην Amazon» έγραφε το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter από τον λογαριασμό @AnonOpsNet, ο οποίος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συνδέεται με τους Anonymous, την ομάδα χάκερ που εξαπολύει επιθέσεις ως απάντηση στη σύλληψη του Ασάνζ. Μία μέρα νωρίτερα, το Twitter και το Facebook είχαν μπλοκάρει λογαριασμούς από τους οποίους συντονίζονταν οι επιθέσεις των Anonymous, της ομάδας των χάκερ που εξαπολύουν επιθέσεις ως απάντηση στη σύλληψη του Ασάνζ.

Εν τω μεταξύ, η νορβηγική εφημερίδα Dagsavisen αποφάσισε να δημιουργήσει στον ιστότοπό της έναν «καθρέφτη» του ιστότοπου WikiLeaks στο «όνομα της ελευθερίας της πληροφόρησης», όπως τόνισε με σχετική ανακοίνωση.

«Αυτή τη νύχτα ανεβάσαμε στους σέρβερ μας όλα τα έγγραφα που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής ο WikiLeaks. Έτσι, οι αναγνώστες μας θα μπορούν να ψάχνουν μόνοι τους στα έγγραφα και να παίρνουν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται από πρώτο χέρι», δήλωσε ο εκδότης της εφημερίδας Αρν Στραντ στον ιστότοπο dagsavisen.no.

«Οι προσπάθειες να ανασταλεί η λειτουργία του WikiLeaks αποτελούν επίθεση κατά της ελευθερίας της πληροφόρησης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Dagsavisen κάνει σήμερα μία μικρή συνεισφορά ώστε ο WikiLeaks να μπορέσει να επιβιώσει της λογοκρισίας».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το πρωί ο WikiLeaks είχε 1.559 ιστότοπους «καθρέφτες».