Πάρτι με αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά από πρίγκηπες της Σαουδικής Αραβίας, η διείσδυση της Shell σε όλα τα υπουργεία της Νιγηρίας, η βία που απειλεί να ξανακυριεύσει την Κένυα, η γνώση και έμμεση στήριξη των ΗΠΑ για τα εγκλήματα πολέμου της Ουγκάντα και η άποψη των ΗΠΑ για τον «παράφρονα ηγέτη της Ερυθραίας που κρατά ομήρους τους πατριώτες πολίτες της χώρας» είναι μερικά από τα θέματα που θίγουν τα νέα τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Wikileaks και οι διεθνείς εφημερίδες που συνεργάζονται μαζί του. .
Ads
Ένα διεφθαρμένο καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, που είναι πρόθυμο να επέμβει στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ και κάνει οργιώδη πάρτι με αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το WikiLeaks και τις συνεργαζόμενες με αυτό διεθνείς εφημερίδες. Στα τηλεγραφήματα περιγράφονται επίσης διακίνηση όπλων μέσω Σουδάν και Υεμένης προς τη Χαμάς αλλά και αμερικανικές παρεμβάσεις στη Ρωσία υπέρ των Mastercard και Visa.
Τον Μάιο του 2008, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Σαούλ αλ Φεϊζάλ, είχε προτείνει στον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ να σταλεί μέσα και γύρω από τη Βηρυτό αραβική δύναμη, με αεροπορική και ναυτική κάλυψη από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί η Χεζμπολάχ, η οποία τότε είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα της πόλης. Η πρόταση δεν εισακούστηκε. Οι Σαουδάραβες πρίγκιπες δεν έχασαν όμως το κέφι τους. Πέρσι, πλούσιος πρίγκιπας της οικογένειας Αλ Θουναγιάν διοργάνωσε δεξίωση με «εργαζόμενα κορίτσια» και Φιλιππινέζους σερβιτόρους που πρόσφεραν άφθονο αλκοόλ. Υπήρχε αυστηρή λίστα 150 προσκεκλημένων ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-30 ετών και αυστηρή φρουρά στην πόρτα για τη θρησκευτική αστυνομία.
Δεν υπήρχε καμιά φροντίδα πάντως -παρά τις αντίθετες επίσημες διαβεβαιώσεις του καθεστώτος- ώστε οι σαουδαραβικές δυνάμεις στην Υεμένη, που χτυπούσαν τους σιίτες αντάρτες, να μη σκοτώνουν αθώους αμάχους. Τους θανάτους αμάχων τούς αποκαλύπτει Σαουδάραβας αξιωματούχος, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεγραφήματα. Τηλεγραφήματα από την Υεμένη δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ζητούσαν να πετάξουν στον εναέριο χώρο της για να πιάσουν τα πλοιάρια με όπλα που περνούσαν από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Υεμένης και του Σουδάν έφταναν στα παλαιστινιακά εδάφη και στη Χαμάς.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Visa ότι σταματά τις πληρωμές προς τη WikiLeaks, τηλεγραφήματα από τη Μόσχα δείχνουν ότι Αμερικανοί διπλωμάτες προσπάθησαν ιδιαιτέρως να αλλάξει νόμος για τις κάρτες πληρωμών στη Ρωσία, που περνούσε από τη Δούμα, ώστε να μη θιγούν η Visa ή η Mastercard.
Wikileaks: Η Shell «γνωρίζει τα πάντα» για τη Νιγηρία
Η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρία Royal Dutch Shell είχε πρόσβαση σε υπουργεία-κλειδιά στη Νιγηρία καθώς και σε κάθε κίνηση των πολιτικών της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Αφρικής, γράφει η εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη τηλεγραφήματα διπλωματικών των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks.
Το κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας στη Νιγηρία, η Αν Πικάρντ, φέρεται, κατά τα έγγραφα, να είχε πει σε αμερικανούς διπλωμάτες στην Αμπούτζα τον Οκτώβριο του 2009 ότι η Shell διέθετε πληροφορίες για μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης μιας επιστολής που κατεδείκνυε πως η Νιγηρία είχε υποβάλει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα.
“Είπε ότι η GON [η κυβέρνηση της Νιγηρίας] έχει ξεχάσει ότι η Shell έχει ανθρώπους σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ότι η Shell συνεπώς έχει πρόσβαση σε όλα όσα συμβαίνουν στα υπουργεία αυτά”, φέρεται να ανέφερε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Νιγηρία Ρόμπιν Ρενέ Σάντερς σε τηλεγράφημά της στην Ουάσινγκτον, κατά τον Γκάρντιαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Πικάρντ επεδίωξε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την δράση των ανταρτών, η οποία στο αποκορύφωμά της είχε μειώσει κατά το 25% την παραγωγή πετρελαίου. “Υποστήριξε ότι η Shell είχε ‘πληροφορίες’ πως ένας ως τρεις πύραυλοι εδάφους-αέρος (SAMs) μπορεί να έχουν φθάσει στα χέρια των Νιγηριανών αντάρτικων οργανώσεων, αν και εμφανίστηκε κάπως επιφυλακτική για αυτή την πληροφορία και διερωτήθηκε εάν τέτοια ευαίσθητα οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να αντέξουν για πολύ στο σκληρό περιβάλλον στο Δέλτα του Νίγηρα”.
Αποτελεί ειρωνεία το ότι η Πικάρντ είπε ότι την ανησυχούσε το ότι συζητούσε “ευαίσθητα” θέματα με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. “Η Πικάρντ μας είπε επανειλημμένα ότι δεν της αρέσει να συζητά με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζει ‘διαρροές’”, αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε.
Κένυα: «Ανεξέλεγκτη διαφθορά μπορεί να την ξανασπρώξει στη βία»
Η Κένυα μπορεί να επιστρέψει στη βία και μάλιστα σε χειρότερη μορφή από αυτήν της κρίσης του 2008 μετά τις εκλογές, εκτός και αν η ανεξέλεγκτη διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ αντιμετωπιστεί, προειδοποιεί σε έκθεσή του προς την Ουάσιγκτον ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κένυα. Στο τηλεγράφημα του Michael Ranneberger, που γράφτηκε τον Ιανουάριο, ο πρέσβης θίγει τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας. «Ενώ έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα προς τη μεταρρύθμιση, όμως η παλαιά φρουρά που συνδέεται με την κουλτούρα της ατιμωρησίας εξακολουθεί να αντιστέκεται στη ριζική αλλαγή». Αυτή η κουλτούρα υπάρχει από την ανεξαρτησία της, γράφει, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Mwai Kibaki, ο πρωθυπουργός Raila Odinga και «τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων» αποτελούν μέρος της.
Επίσης αναφέρει, χωρίς όνομα, ένα « πρόσωπο στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Κένυας… [το οποίο] εμποδίζει την πρόοδο σε υψηλού επιπέδου έρευνες και έχει δεσμούς απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο». Περιέγραψε επίσης ανώτατο αστυνομικό που έχει στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο, ο οποίος φέρεται να «συνδέεται στενά με την ομάδα θανάτου «kwe kwe» που έχει την ευθύνη για εξωδικαστικές εκτελέσεις». «Η αδυναμία εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για μια βίαιη κρίση το 2012 ή και νωρίτερα – κάτι το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί πολύ χειρότερο από την τελευταία κρίση μετά τις εκλογές», γράφει ο Ranneberger.
Το 2008, ξέσπασε χάος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που πολλοί ισχυρίστηκαν ότι χειραγωγήθηκαν από την κυβέρνηση. Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βιαιοπραγίες που ακολούθησαν και πάνω από 300.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μετά από εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του Κιμπάκι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Οντίνγκα, συνήφθη συμφωνία που έκανε πρόεδρο τον Κιμπάκι και τον Οντίνγκα πρωθυπουργό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της Κένυας παραμένει διαιρεμένο, με χιλιάδες άνθρωποι να εξακολουθούν να αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ έχει εφαρμοστεί πολύ λίγη δικαιοσύνη στους δράστες.
Περιγράφοντας την Κένυα ως ένα σημαντικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, ο Ranneberger χαρακτήρισε την μάχη κατά της κυρίαρχης ελίτ ως μια παρτίδα σκάκι. «Ενώ δεν είμαστε κακοί σκακιστές, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η επόμενη κίνησή τους ή τα κίνητρα πίσω από τα βήματα μεταρρύθμισης».
ΗΠΑ προς Ουγκάντα: «Ενημερώστε μας όταν θα κάνετε εγκλήματα πολέμου»
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουγκάντα να τους ενημερώνουν όταν ο στρατός της χώρας πρόκειται να διαπράξει εγκλήματα πολέμου χρησιμοποιώντας αμερικανικές πληροφορίες – αλλά δεν προσπάθησε να την αποτρέψει απο αυτά, δείχνουν τα τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουγκάντα που δημοσιοποίησε το Wikileaks χθες.
Οι ΗΠΑ υποστηρίξαν την κυβέρνηση της Ουγκάντα στον αγώνα της κατά του επαναστατικού κινήματος του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA), παρέχοντας πληροφορίες και 4,4 εκ. (£ 2,8 εκατ.), στρατιωτικού υλικού ετησίως.
Όμως, πριν από ένα χρόνο αξιωματούχοι ανησύχησαν ότι η Ουγκάντα ήταν ένοχη για εγκλήματα πολέμου στη μακροχρόνια διαμάχη κατά του επαναστατικού κινήματος του Joseph Kony, η οποία φημίζεται για τις σφοδρές αγριότητες της και απαγωγές πολλών παιδιών.
Ο Jerry Lanier, πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπάλα, ανέφερε στις 16 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον ο υπουργός άμυνας της χώρας, Crispus Kiyonga, είχε διαβεβαιώσει προφορικά ότι οι αμερικανικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται «σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουγκάντα και το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει τις αρχές της αναλογικότητας και την ανθρώπινη μεταχείριση των συλληφθέντων μαχητών».
Αλλά, ο Lanier συνεχίζει: «Η Ουγκάντα κατανοεί την ανάγκη να διαβουλεύεται με τις ΗΠΑ εκ των προτέρων εάν ο [στρατός της Ουγκάντα] προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχονται από τις ΗΠΑ για τη διενέργεια πράξεων όχι της κυβέρνησης [sic] από το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Η Ουγκάντα κατανοεί και αναγνωρίζει ότι η κατάχρηση των πληροφοριών θα μπορούσε να κάνει τις ΗΠΑ να τερματίσουν αυτή την σχέση ανταλλαγής πληροφοριών».
Ερυθραία: Η φτώχεια και ο πατριωτισμός υπό τον παράφρονα δικτάτορα
Σε μυστικό διπλωματικό τηλεγράφημα από το περασμένο έτος, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ερυθραία, Ronald McMullen, φαίνεται αποφασισμένος να εντυπωσιάσει το αναγνωστικό κοινό του στην Ουάσιγκτον για το πόσο φοβερή είναι η κατάσταση πραγματικά στο φτωχό αφρικανικό κράτος.
«Οι νέοι της Ερυθραίας φεύγουν μαζικά από τη χώρα τους για να γλιτώσουν, η οικονομία φαίνεται να είναι σε ένα φαύλο κύκλο, οι φυλακές της χώρας είναι ξέχειλες και ο παράφρονας δικτάτορας της χώρας παραμένει σκληρός και προκλητικός», γράφει ο McMullen. «Είναι η χώρα στο χείλος της καταστροφής;» ρωτάει. Ο πρέσβης απαντά την ερώτησή του με ένα τίναγμα του κεφαλιού: «όχι».
Τα χρυσωρυχεία, η τελευταία ιδέα του Isaias για τη διάσωση της οικονομίας, δεν θα πιάσουν, λέει ο McMullen, και το ίδιο ισχύει και για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Παρόλο όμως που το καθεστώς είναι ένα «βόλι μακριά από την κατάρρευση», οι πολίτες της Ερυθραίας έχουν ισχυρή αίσθηση του πατριωτισμού και της ικανότητάς τους να αντέχουν σε μεγάλες ταλαιπωρίες και στερήσεις, κάτι το οποίο επιτρέπει στον Isaias να προσκολληθεί στην εξουσία. «Κάθε απότομη αλλαγή στην κυβέρνηση είναι πιθανό να ξεκινήσει από τις τάξεις των στρατιωτικών» καταλήγει ο McMullen.
«Το καθεστώς του Isaias είναι πολύ ικανό στο να ελέγχει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνίας της Ερυθραίας», γράγει ο McMullen, κάνοντας σύγκριση με τη Ζιμπάμπουε του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. «Οι γεωργοί της Ερυθραίας [περίπου το 80% των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων] έχουν βιώσει για πολύ καιρό μια ύπαρξη στην κόψη του ξυραφιού, η οποία οφείλεται στις οριακές βροχοπτώσεις, τις δεκαετίες πολέμου και συμμοριτισμού, καθώς και στη χρήση μεσαιωνικής τεχνολογίας. Ακόμα και πριν από την φρικτή συγκομιδή του προηγούμενου έτους, από τη Unicef είχε υπολογιστεί ότι το 40% των παιδιών της Ερυθραίας ήταν υποσιτισμένα. Παρ ‘όλα αυτά, στην Ερυθραία οι πολίτες παραμένουν έντονα πατριώτες».
Νότια Αφρική: Εκπληκτικό επίτευγμα η άνοδος του Τζ. Ζούμα
Η άνοδος του Τζέικομπ Ζούμα στην προεδρία της Νότιας Αφρικής ήταν ένα «εντυπωσιακό επίτευγμα», σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα. Ο Ζούμα έγινε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής τον Μάιο του 2009 μετά από μία σκληρή μάχη για την ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) με τον πρώην πρόεδρο, Τάμπο Μπέκι, ο οποίος υποχρεώθηκε από το κυβερνών κόμμα να παραιτηθεί στα τέλη του 2008.
«Η άνοδος του Ζούμα στην κορυφή της νοτιοαφρικανικής πολιτικής, την ίδια στιγμή που σοβαρά ερωτήματα για τον χαρακτήρα του γίνονταν πρωτοσέλιδα, είναι ένα εκπληκτικό πολιτικό επίτευγμα από μόνο του», αναφέρει διπλωματικό τηλεγράφημα που εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρετόρια πριν ορκιστεί ο Ζούμα στην προεδρία, στις 9 Μαϊου του 2009.
Ο Ζούμα αποτέλεσε αντικείμενο μακράς έρευνας για διαφθορά αλλά εν τέλη οι κατηγορίες για δωροδοκία εις βάρος του αποσύρθηκαν τον Απρίλιο του 2009. Αμερικανοί διπλωμάτες θεωρούσαν τον νοτιοαφρικανό πρόεδρο έμπειρο σε θέματα πολιτικής επιβίωσης και τακτικής, ο οποίος χρησιμοποιούσε προς όφελός του την λαϊκή στήριξη.
Αλλά οι διπλωμάτες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τους δεσμούς του Ζούμα με την αριστερά – το Κομμουνιστικό Κόμμα της Νότιας Αφρικής και την μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία COS. «Ο Μπέκι θεωρούσε ότι μία προεδρία υπό τον Ζούμα θα ήταν καταστροφική για τη Νότια Αφρική και θα δίχαζε το ANC» αναφέρεται σε ένα τηλεγράφημα.
Ο Μπέκι, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική επειδή δεν κατάφερε να περιορίσει την επιδημία του AIDS στη χώρα του, περιγράφεται σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα ως «υπερευαίσθητος». «Οι αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι όταν θα συναντώνται με τον Μπέκι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να αναγνωρίσουν ότι δεν δέχεται εύκολα την κριτική και έχει άμυνες», αναφέρει ένα τηλεγράφημα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >