Ως ένας από τους πρώτους λαθρέμπορους ναρκωτικών στον κόσμο χαρακτηρίζεται το Ιράν σε απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα, που διέρρευσαν από το Wikileaks και αναδημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Παράλληλα, αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης φέρονται να έχουν εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ads

Το απόρρητο αμερικανικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 12 Ιουνίου του 2009, από πρεσβεία στο Μπακού, αναφέρει ότι οι ποσότητες ηρωίνης που προέρχονταν από το Ιράν και κατασχέθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, αυξήθηκαν από 20 κιλά το 2006 σε 59.000 κιλά μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το τηλεγράφημα που επικαλείται εμπιστευτικές εκθέσεις ερευνητών του ΟΗΕ, είναι μια από τις κύριες οδούς για την εξαγωγή της ηρωίνης που παρασκευάζεται από αφγανικό όπιο, προς την δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς διπλωμάτες, το Ιράν είναι ο κύριος αγοραστής αφγανικού οπίου και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηρωίνης στον κόσμο.

Άλλο αμερικανικό έγγραφο, με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου του 2009, αναφέρει ότι σχεδόν το 95% της ηρωίνης στο Αζερμπαϊτζάν προέρχεται από το Ιράν και μια παρόμοια ποσότητα εξάγεται από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ads

Μάλιστα, ένα απόρρητο τηλεγράφημα με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2009 αναφέρει πως ο Χαλάφ Χαλάφοφ, τότε υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, σχολίασε ότι το λαθρεμπόριο είναι στα χέρια των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πρόσθεσε πως όταν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν συλλαμβάνουν ιρανούς λαθρεμπόρους και τους επαναπατρίζουν στη χώρα τους για να εκτίσουν ποινή κάθειρξης ,αυτοί πολύ συχνά αφήνονται γρήγορα ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, αζέροι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν ενημερωθεί από αφγανούς ότι «οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται με αφγανούς λαθρεμπόρους ναρκωτικών».

Σε έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Αζερμπαϊτζαν που παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες πιστεύουν ότι αξιωματούχοι των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας εμπλέκονται άμεσα στην πώληση και την επεξεργασία του οπίου σε ηρωίνη.

Ανησυχία σουηδών υπουργών για τους μετανάστες από το Ιράκ

Δύο υπουργοί της Σουηδίας φέρονται, σύμφωνα με απόρρητο αμερικανικό έγγραφο που δημοσιοποίησε το WikiLeaks, να εκφράζουν την ανησυχία τους για την εισροή μεταναστών από το Ιράκ, το 2007, στη διάρκεια των συνομιλιών τους με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ενώ η Σουηδία ετοιμαζόταν για να δεχτεί αιτούντες άσυλο, οι υπουργοί Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ και ο Τομπάϊας Μπίλστρομ, υπουργός Μετανάστευσης και πολιτικής ασύλου τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει «συμφωνία επιστροφής» με το Ιράκ που αφορούσε τους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονταν.

Σύμφωνα με τα δύο τηλεγραφήματα, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Svenska Dagbladet, οι δύο υπουργοί, στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ιράκ, τον Σεπτέμβριο του 2007, συναντήθηκαν με ιρακινούς αξιωματούχους και αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη και εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί πολλοί μετανάστες που είχαν ζητήσει άσυλο στη Σουηδία μετά το 2003 ήταν «περισσότερο δύσκολο να αφομοιωθούν».

Μάλιστα, το Ιράκ και η Σουηδία στις αρχές του 2008 κατέληξαν σε συμφωνία επαναπατρισμού, η οποία όριζε ότι οι ιρακινοί, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονταν, θα έπρεπε εθελοντικά να επιστρέψουν στο Ιράκ και την ασφάλεια τους θα εγγυάτο η Βαγδάτη.

Η Σουηδία το 2007 ανέμενε περίπου 20.000 πρόσφυγες από το Ιράκ και περίπου τρεις στις τέσσερις αιτήσεις ενδεχομένως να γίνονταν δεκτές, είπε ο Μπιλτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Το 2007 βρίσκονταν περίπου 100.000 ιρακινοί στη Σουηδία, μία χώρα με εννέα εκατομμύρια κατοίκους.

Το βιβλίο του Ασάνζ θα γίνει ταινία στο Χόλιγουντ

Ταινία με θέμα τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ αναμένεται να γυρίσει το Χόλιγουντ καθώς οι παραγωγοί Μπάρι Τζόζεφσον και Μισέλ Κρουμ κατοχύρωσαν τα δικαιώματα για την βιογραφία του Ασάντζ.

Το βιβλίο, που έχει τίτλο «The Most Dangerous Man in the World» και γράφτηκε από τον Αυστραλό δημοσιογράφο Άντριου Φάουλερ, εξιστορεί τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του Ασάντζ από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της WikiLeaks το 2006 και των πρόσφατων δημοσιεύσεων των απόρρητων εγγράφων.