Οι ΗΠΑ άφησαν ελεύθερους δεκάδες κρατούμενους «υψηλού κινδύνου» του Γκουαντάναμο ενώ κρατούσαν μυστικά για χρόνια εκατοντάδες ανθρώπους που ήταν αθώοι ή που αντιπροσώπευαν πολύ μικρό κίνδυνο απειλής, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks και τα οποία αποτελούν εκθέσεις για τους 780 κρατούμενους του Γκουαντάναμο.

Ads

Ειδικότερα, από τα έγγραφα προκύπτει πως περίπου 150 άνθρωποι από τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο, που συνελήφθησαν ως τρομοκράτες, είναι αθώοι Αφγανοί και Πακιστανοί πολίτες. Αυτό είχε γίνει είτε βάσει πληροφοριών που είχαν συλλεγεί σε εμπόλεμες ζώνες, είτε επειδή τους είχαν μπερδέψει με άλλα άτομα ή είχαν απλώς βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Σύμφωνα με το Al Jazeera, στα έγγραφα περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τις μεθόδους ανάκρισης αλλά και για τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν οι ΗΠΑ εναντίον των «υπόπτων για τρομοκρατία».

Ορισμένοι από αυτούς κρατούνταν βάσει πληροφοριών που ήταν συχνά εσφαλμένες, κυρίως όταν είχαν αποσπαστεί από κρατούμενους που ήταν άρρωστοι ή δεν ήταν πολύ αξιόπιστοι ή είχαν αποσπαστεί με τη χρήση βασανιστηρίων, γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Τουλάχιστον ένας στους πέντε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχε φυλακιστεί αυθαίρετα και με ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι ήταν «μαχητής του εχθρού», επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Μέχρι σήμερα, 604 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί από το Γκουαντάναμο, ενώ 172 παραμένουν υπό κράτηση. Περίπου 200 κρατούμενοι που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» επειδή μπορεί να συνιστούσαν «στο μέλλον απειλή κατά των ΗΠΑ ή κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ» αφέθηκαν ελεύθεροι ή εκδόθηκαν σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με την New York Times. Μόνον 220 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι εξτρεμιστές, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ενώ 380 ήταν απλοί ένοπλοι που ανήκαν στο κίνημα των Ταλιμπάν ή είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν.

Ads

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον αμερικανικό ραδιοσταθμό NPR, οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν δηλώσει ακόμη και γραπτώς ότι αθώοι εξακολουθούσαν να κρατούνται. Ωστόσο πέρασαν πολλοί μήνες προτού μπορέσουν αυτοί οι αθώοι να επιστρέψουν στις χώρες τους. Σύμφωνα με τη Le Monde, «ένας αριθμός ανηλίκων βρέθηκε επίσης στο Γκουαντάναμο, μολονότι αυτοί δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τους Ταλιμπάν».

Στα έγγραφα γίνεται αναφορά επίσης σε υποτιθέμενους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς στόχους όπως προκύπτουν από τις ανακρίσεις. Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ σέιχ Μοχάμεντ, δήλωσε στους ανακριτές του ότι η Αλ Κάιντα είχε κρύψει μια πυρηνική βόμβα στην Ευρώπη, η οποία θα προκαλούσε έναν «πυρηνικό κατακλυσμό» αν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν συλλαμβανόταν ή σκοτωνόταν. Η Αλ Κάιντα σκεφτόταν επίσης το ενδεχόμενο της στρατολόγησης εργαζομένων στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης και είχε επίσης σκεφτεί την τοποθέτηση κυανιδίου στους αεραγωγούς δημόσιων κτιρίων στις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η δημοσίευση των αρχείων αυτών μπορεί να πλήξει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.