Όλο και πιο δύσκολο μοιάζει να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» στην βρετανική πολιτική σκηνή με φόντο το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά Brexit. Την ώρα μάλιστα που οι Βρετανοί προσέρχονταν στις κάλπες των ευρωεκλογών, βρισκόταν σε εξέλιξη ένα ακόμη επεισόδιο του σίριαλ αναφορικά με το μέλλον της Τερέζα Μέι, με φόντο μάλιστα τις εκτιμήσεις για καταποντισμό των Συντηρητικών.

Ads

Οι πιέσεις από πολλά κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό να υποβάλει άμεσα την παραίτησή της το συντομότερο δυνατό κορυφώθηκαν το τελευταίο διάστημα, με τις πληροφορίες για νέα πρόταση μομφής στο πρόσωπό της να διακινούνται ευρέως στο παρασκήνιο. Κάτι τέτοιο όμως απαγορεύεται  από το καταστατικό του κόμματος, καθώς η προηγούμενη πρόταση μομφής είχε απορριφθεί μόλις προ ολίγων μηνών. Άλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η περίφημη Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών συνεδριάζει επίσης για να ζητήσει εκ νέου την αλλαγή του κανονισμού του κόμματος, που θα επιτρέψει την κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Συντηρητικών μέσα σε ένα χρόνο.

Η ίδια από τη μεριά της, παρά τις διαρροές που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό τύπο για επικείμενη παραίτησή της, δείχνει διάθεση να παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον μέχρι να δρομολογήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή. Κάτι τέτοιο πάντως φαντάζει για μια ακόμη φορά απίθανο, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τους Εργατικούς, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να ξεκαθαρίζει πως θα καταψηφίσουν πάλι τη συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, ένα κομμάτι των σκληροπυρηνικών Brexiteers των Συντηρητιικών ζητούν το κεφάλι της Μέι «επί πινάκι», ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση των λεπτομερειών του νέου σχεδίου που παρουσιάστηκε στη Βουλή, καθώς αυτό μεταξύ άλλων αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος. Από την άλλη μεριά, ακόμη και στελέχη του περιβάλλοντος της Τερέζα Μέι φαίνεται να δυσκολεύονται να την υπερασπιστούν τη δεδομένη στιγμή.

Ads

Το βασικό ζητούμενο όμως έχει να κάνει με τις πραγματικές προθέσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το Guardian, πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης παραίτησής της, προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για προώθηση εκ μέρους συνεργατών της Μέι της υποψηφιότητας του υπουργού Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόοουβ, ο οποίος αν ανήκει στην πτέρυγα των Brexiteers, δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις του μαζί της. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών αφήνει να διαφανεί μια προσπάθεια εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού να έχει επιρροή στον διάδοχό της.

Παράλληλα, είναι σαφές πως η Μέι δεν επιθυμεί την επικράτηση κάποιου υποψηφίου όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φαντάζει τη δεδομένη στιγμή ως φαβορί στην κούρσα διαδοχής της. Την ίδια ώρα σε αυτή την κούρσα είναι πιθανό επίσης να συμμετάσχουν στελέχη όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ, η Πένη Μορντόν, η Αντρέα Λίντσομ εκ μέρους των brexiteers  κι ο Τζέρεμι Χαντ, ο Σατζίντ Χαβίντ και ο Ματ Χάνκοκ εκ μέρους των Remainers.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή στιγμή ίσως το μόνο που έχει τη δυνατότητα να καθορίσει η Τερέζα Μέι είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής της, με την ίδια να έχει τρεις επιλογές της επί του ζητήματος:

  1. Η πρώτη έχει να κάνει με την άμεση παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Κάτι τέτοιο θα της έδινε τη δυνατότητα να διατηρήσει την πρωθυπουργία, την ώρα που θα ξεκινούσε η κούρσα της διαδοχής της, ενώ θα λειτουργούσε μάλλον κατευναστικά στο εσωτερικό του κόμματος. Το πρόβλημα με αυτή την επιλογή είναι πως θα έχανε την πρωτοβουλία των μετέπειτα κινήσεων, καθώς αυτή θα ανήκε στον όποιο επικείμενο διάδοχό της
  2. Η δεύτερη είναι να παραιτηθεί …μεταχρονολογημένα, ακόμη και με την έκδοση σχετικής  επιστολής με συγκεκριμένη ημερομηνία.  Αυτό θα είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με την πρώτη επιλογή (θα ξεκινούσαν πάλι οι διαδικασίες διαδοχής της), με την διαφορά ότι θα έδινε στην Μέι τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη.  Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει το αργότερο ως τις 10 Ιουνίου. Το βασικό πρόβλημα σε αυτό το σενάριο έχει να κάνει πως ένα τμήμα των Tories δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στη Μέι ότι θα εφαρμόσει μια τέτοια απόφαση.
  3. Η τρίτη θα ήταν να κάνει δήλωση ορίζοντας ημερομηνία ανακοίνωσης της παραίτησης. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δε θα έπειθε πολλούς στο κόμμα, δεδομένης της ευκολίας που επιδεικνύει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο να αναβάλει αποφάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση η πιθανότερη εξέλιξη θα ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της.

Κάπως έτσι συνοψίζονται τα βασικά βήματα στα οποία θα μπορούσε να προχωρήσει η Τερέζα Μέι. Ακόμη όμως κι αν τελειώσει με κάποιον τρόπο το σίριαλ γύρω από το πολιτικό μέλλον της Βρετανίδας πρωθυπουργού, μοιάζει δύσκολο να φανεί σύντομα «φως στο τούνελ» σε εκείνο που αφορά την τύχη του Brexit.