«Στον αγώνα για τις ελαφρύνσεις του χρέους η Αθήνα έχει τώρα στο πλευρό της τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δύσκολη θέση να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις πριν τις εθνικές / ομοσπονδιακές εκλογές», γράφει η η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα Die Welt στη ιστοσελίδα της.

Ads

«Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν στο συνέδριο της Φρανκφούρτης (σ.σ. το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο), εν τούτοις ήταν ωσεί παρών στις συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση τη ελληνικής οικονομίας, διότι διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν, χωρίς να τον κατονομάζουν, στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών περισσότερο ή λιγότερο άμεσα. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πραγματικό αδιέξοδο», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Το ότι ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ των ελαφρύνσεων είναι κατανοητό. Μη αναμενόμενη ήταν η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», σχολιάζει η Welt, η οποία παραθέτει τη σχετική φράση του μέλοuς του Διοικητικού Συμβουλίου του Μπενουά Κερέ: «Λυπούμαστε που στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δεν έγινε καμία δήλωση για τις ελαφρύνσεις του χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ο όρος της ΕΚΤ για το QE: «Καθαρά» μέτρα για το χρέος

Ads

• Σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος ζήτησε ο Τσακαλώτος

Ο κ. Κερέ, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα «έκρουσε μάλιστα ρητά τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η απόφαση αναβληθεί ακόμα ένα έτος, κάτι με το οποίο ο Σόιμπλε θα συμβιβαζόταν, διότι θα είχαν περάσει οι εκλογές. κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε πιθανόν περισσότερο», όπως είπε. «Γι αυτό είναι μεν δύσκολο να το αποδεχτεί τώρα, αλλά η στιγμή είναι ώριμη», πρόσθεσε ο κ. Κερέ.

Επίσης, η Welt σημειώνει ότι «η Ελλάδα πέτυχε σε δύο χρόνια όσα δεν πέτυχαν σε 20 άλλες κυβερνήσεις πριν, υποστήριξαν ομιλητές του συνεδρίου. Ο Τσακαλώτος ζητά λοιπόν τώρα να οριστικοποιηθεί η μορφή τους. Με την απαίτησή του αυτή βρίσκεται σε αρμονία με το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την περαιτέρω υποστήριξή του στο πρόγραμμα από αυτές», καταλήγει δε ως εξής: «Kαι αυτό είναι πρόβλημα για τον Σόιμπλε. Εάν και πως θα βγει από τη δύσκολη θέση θα αποδειχτεί στις 15 Ιουνίου».