Πιέσεις ασκεί στο Πεντάγωνο το Κογκρέσο έτσι ώστε να σταματήσει τη ροή ρωσικού πετρελαίου, έπειτα από έρευνα της Washington Post, σύμφωνα με την οποία φορτία του απαγορευμένου καυσίμου έφταναν σε διυλιστήριο που εξυπηρετεί τον αμερικανικό στρατό.

Ads

Γερουσιαστές που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια ενίσχυσης των κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου, κάλεσαν το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει έτσι ώστε να εξαλείψει το ρωσικό πετρέλαιο από την αλυσίδα εφοδιασμού του.

«Οι ρωσικές οντότητες εκμεταλλεύονται παραθυράκια και παρακάμψεις, όχι μόνο για να φέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην αγορά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πωλούν κρυφά καύσιμα στο Υπουργείο Άμυνας», έγραψαν οι γερουσιαστές, επικαλούμενοι ρεπορτάζ της Washington Post και του Project on Government Oversight.

Η έρευνα παρακολουθούσε την αποστολή απαγορευμένων πετρελαιοειδών από ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη Motor Oil Hellas, τον προμηθευτή του Πενταγώνου στην Ελλάδα. Οι αποστολές δρομολογήθηκαν μέσω ενός τερματικού σταθμού στην Τουρκία, εκπρόσωποι του οποίου δήλωσαν στην Washingtopn Post με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι απλώς αποθηκεύει τα προϊόντα και συμμορφώνεται με όλους τους νόμους.

Ads

Εκπρόσωπος του ελληνικού διυλιστηρίου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα καύσιμα ήρθαν με τελωνειακά έγγραφα που τα χαρακτήριζαν ως συμβατά με τις κυρώσεις, ωστόσο τα ναυτιλιακά και άλλα δεδομένα εντοπίζουν μεγάλες ποσότητες που προέρχονται από τη Ρωσία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα δεν κατάφερε να προσδιορίσει την ακριβή ποσότητα των ρωσικών καυσίμων που αγόρασε το Πεντάγωνο. Τα προϊόντα αυτά διυλίζονται με τη χρήση πολλαπλών συστατικών που δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα κατά την παραγωγή.

«Η δαιδαλώδης διαδρομή του πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς στη Ρωσία προς τον αμερικανικό στόλο είναι σχεδόν βέβαιο ότι γίνεται σκόπιμα από τη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», έγραψαν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους. «Οφείλει το Υπουργείο Άμυνας να λάβει σαφή μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν συμβάλλει στον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία».

Οι δυτικές κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να επιφέρουν ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα κατά της Ρωσίας, όπου τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας, όπως αναφέρει η Washington Post.

Η ρωσική οικονομία όμως έχει αποδειχθεί απροσδόκητα ανθεκτική, εν μέρει λόγω της εκτεταμένης αποφυγής των κυρώσεων.