Η CIA ήξερε από τον Ιούνιου του 2022 ότι οι Ουκρανοί σκόπευαν να ανατινάξουν τους αγωγούς Nord Stream, υποστηρίζει η Washington Post σε δημοσίευμά της την Τρίτη, αλλά… «εν αγνοία» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ads

Ειδικότερα, η Washington Post ανέφερε σε άρθρο της την Τρίτη, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ότι η CIA ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2022 από ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών, πως εξαμελής ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας σκόπευε να ανατινάξει τους αγωγούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών προειδοποίησε τη CIA τον Ιούνιο του 2022 ότι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας – που απαντούν απευθείας στον Ουκρανό επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων – σχεδίαζαν να ανατινάξουν τους αγωγούς Nord Stream.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στον αγωγό κατά τη διάρκεια της ναυτικής άσκησης BALTOPS, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 17 Ιουνίου 2022, αλλά η επιχείρηση ανεστάλη για άγνωστους λόγους.

Ads

Είναι πιθανό, σημειώνει το WP, ότι οι φερόμενοι Ουκρανοί «συνωμότες» θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί για τη διάδοση πληροφοριών και να είχαν αλλάξει το σχέδιο ανάλογα.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που προήλθαν από τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο νεαρός Αμερικανός στρατιωτικός Τζακ Τεξέιρα, προτού αποκαλυφθεί η διαρροή και συλληφθεί ο δράστης στα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με την Washington Post, οι ΗΠΑ μόλις ενημερώθηκαν για το φερόμενο σχέδιο επίθεσης, προειδοποίησαν τους συμμάχους τους, περιλαμβανομένης της Γερμανίας.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι την επιχείρηση αυτή επόπτευε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, εν αγνοία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι το δημοσίευμα αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της Δύσης να προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο.

«Η συντονισμένη εκστρατεία της Δύσης, υπό τις ΗΠΑ, να προκαλέσουν σύγχυση στη διεθνή κοινότητα εξυφαίνεται με άκομψο και προφανή τρόπο», σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης Αντρέι Λεντένεφ στο Telegram.

«Ο λόγος για τη διάδοση διάφορων θεωριών και εκδοχών, που υποστηρίζονται σε διαβόητα “εμπιστευτικά” στοιχεία της τοπικής κοινότητας Πληροφοριών, είναι τόσο απλός που καταντά κοινοτοπία», πρόσθεσε.