Απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στον αμερικάνικο Τύπο αναφέρουν ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι είχε δώσει εντολή για παραγωγή 40.000 ρουκετών οι οποίες θα εξάγονταν στη Ρωσία.

Ads

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, ο πρόεδρος της Αιγύπτου έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστικά τα σχέδια παραγωγής και μεταφοράς των όπλων για να αποφευχθούν «προβλήματα με τη Δύση».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, που θεωρείται από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, έδωσε εντολή σε εργολάβους να προχωρήσουν στην παραγωγή 40.000 ρουκετών που θα εξάγονταν μυστικά στην Ρωσία.

Ένα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, συνοψίζει υποτιθέμενες συζητήσεις μεταξύ του προέδρου Σίσι και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και αναφέρει σχέδια για την προμήθεια των πυρομαχικών στη Ρωσία. Το συγκεκριμένο έγγραφο εντόπισε η Washington Post από ένα σύνολο φωτογραφιών που ανέβηκαν σε γνωστή διαδικτυακή εφαρμογή.

Ads

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στην Washington Post ανέφερε ότι «η θέση της Αιγύπτου από την αρχή βασίζεται στη μη ανάμειξη στην κρίση και στη δέσμευση τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παγίως η Αίγυπτος δεσμεύεται από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία».

«Εξακολουθούμε να καλούμε τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να φθάσουν σε πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι «δεν γνωρίζουμε να έχει υλοποιηθεί τέτοιο σχέδιο. Δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι».