Προτάσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ύψους 440 δισ. ευρώ συζητούν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η εφημερίδα επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους και σημειώνει ότι δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καμιά απόφαση ούτε και πρόκειται να ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Ads

Όπως παρατηρεί η WSJ, οι συζητήσεις αυτές φανερώνουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ, ότι οι πόροι του ταμείου πιθανόν να μην επαρκέσουν αν ζητήσει βοήθεια και η Ισπανία.

Προς αγορά ομολόγων της ευρωζώνης η Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, στην αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει να προχωρήσει η Ιαπωνία, προκειμένου να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Είναι πρέπον η Ιαπωνία, μία σημαντική χώρα, να αγοράσει κάποιο ποσοστό» από τα ομόλογα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να εκδώσει, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Όπως ανέφερε, η αγορά αυτή θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων.

Ads

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Νόντα αναφέρθηκε «στο 20% περίπου» των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες στην κρίση χρέους έχει δηλώσει και η Κίνα, η οποία δεσμεύτηκε να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.