Προειδοποίηση φαίνεται πως είχαν απευθύνει πάνω από είκοσι αμερικανοί διπλωμάτες στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η Καμπούλ, θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσύρονταν από τη χώρα.

Ads

Αυτό αποκαλύπτει η Wall Street Journal σχεδόν μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και σημειώνει ότι το εμπιστευτικό τηλεγράφημα, είχε υπογραφεί στις 13 Ιουλίου και περιείχε συστάσεις για τρόπους μετριασμού της κρίσης και επιτάχυνσης μιας εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ακολούθησαν εικόνες χάους. Άνθρωποι προσπαθούσαν να μπουν στα αεροπλάνα με κάθε τρόπο, ακόμα και πιασμένοι από τους τροχούς των αεροσκαφών, με αποτέλσμα κάποιοι να χάσουν τη ζωή τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικριθεί ότι καθυστέρησε τις προσπάθειες για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν των Αμερικανών διπλωματών και άλλων πολιτών, όπως και των Αφγανών συμμάχων. Η απομάκρυνση ορισμένων εξ αυτών πραγματοποιήθηκε όταν πια είχε προχωρήσει η ανάληψη του ελέγχου από τους Ταλιμπάν. 

Ads

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την επιστολή των διπλωματών ή να γνωστοποιήσουν το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος.

«Πιστεύω ότι το τηλεγράφημα αυτό αντανακλά αυτό που λέγαμε εξαρχής, ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια ότι η κυβέρνηση και ο στρατός του Αφγανιστάν θα κατέρρεαν μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε στο CNN ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ.

«Οι συστάσεις ελήφθησαν υπόψη»

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες που εκφράζονταν στο τηλεγράφημα, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων τις ωμότητες των Ταλιμπάν πριν από την κατάληψη της Καμπούλ την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι απόψεις που μοιράστηκαν οι διπλωμάτες με τον Μπλίνκεν μέσω του λεγόμενου διαύλου διαφωνίας ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό πολιτικής και στον προγραμματισμό.

«Εκτιμάμε την εποικοδομητική εσωτερική διαφωνία. Είναι πατριωτική. Είναι προστατευμένη. Και μας κάνει πιο αποτελεσματικούς», σημείωσε ο Πράις.