Στην διάλυση συγκέντρωσης ακροδεξιών, εθνικιστών Ευρωπαίων πολιτικών στις Βρυξέλλες προχώρησε η αστυνομία την Τρίτη, με εντολή του δημάρχου της περιοχής Saint-Josse Ten Noode της βελγικής πρωτεύουσας για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Ads

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου, ο οποίος χαρακτήρισε την επέμβαση της αστυνομίας «απαράδεκτη».

«Η αυτονομία των δήμων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας μας, αλλά δεν μπορεί ποτέ να παρακάμψει το βελγικό σύνταγμα που εγγυάται την ελευθερία του λόγου και της ειρηνικής συνάθροισης από το 1830», δήλωσε ο Ντε Κρου.

«Η απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων είναι αντισυνταγματική, τελεία και παύλα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ads

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουιέτσκι επρόκειτο να μιλήσουν στο διήμερο συνέδριο του Εθνικού Συντηρητισμού (NatCon) στις Βρυξέλλες, το οποίο δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει έναν χώρο που να είναι πρόθυμος να τους φιλοξενήσει στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο ιδρυτής του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ μιλούσε στο πλήθος στο χώρο Claridge στη συνοικία Saint-Josse Ten Noode, όταν η αστυνομία έφτασε με εντολή να κλείσει την εκδήλωση γύρω στις 12.30 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.

Ένας δημοσιογράφος του Euronews βρισκόταν επί τόπου όταν ένας αστυνομικός είπε στους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι «οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την εκδήλωση» και ότι ήταν παρών επί τόπου για να επιβάλει αυτή την απόφαση.

Ο αξιωματικός πρόσθεσε ότι είχε ένα τρισέλιδο έγγραφο που περιέγραφε τους λόγους για το κλείσιμο, το οποίο είχε ζητηθεί από τον τοπικό δήμαρχο.

Οι Εθνικοί Συντηρητικοί είναι μια συμμαχία πολιτικών, δημόσιων προσώπων και επιστημόνων που συνήθως συνδέονται με τη λαϊκιστική δεξιά και πρεσβεύουν συντηρητικές και εθνικιστικές αξίες, γνωστοί για την έντονα ευρωσκεπτικιστική και αντιμεταναστευτική τους στάση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον χώρο της εκδήλωσης, ο διοργανωτής Τόνι Γκίλαντ – ο οποίος είναι επικεφαλής του προσωπικού του MCC Brussels, μιας δεξαμενής σκέψης που χρηματοδοτείται από τον Όρμπαν και ήταν χορηγός της εκδήλωσης – δήλωσε ότι η δημόσια τάξη αναφερόταν επίσης σε μια «αντιδιαδήλωση» που αναμενόταν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, οι διοργανωτές δεν συμφώνησαν αμέσως να υπογράψουν τη διαταγή ή να τερματίσουν την εκδήλωση. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπρέιβερμαν απηύθυνε χαιρετισμό στο ακροατήριο μετά την άφιξη της αστυνομίας στο σημείο.

Ο Εμίρ Κιρ, δήμαρχος της συνοικίας Saint-Josse Ten Noode των Βρυξελλών, επιβεβαίωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι διέταξε τη διακοπή της εκδήλωσης για να «εγγυηθεί τη δημόσια ασφάλεια».

«Η ακροδεξιά δεν είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο Κιρ.

Δύο άλλοι χώροι των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ξενοδοχείου Sofitel κοντά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, είχαν αρνηθεί τις τελευταίες ημέρες να φιλοξενήσουν το συνέδριο NatCon, εγείροντας αμφιβολίες για το αν η εκδήλωση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο δήμαρχος της συνοικίας Etterbeek, Vincent de Wolf, είχε ειδοποιήσει το ξενοδοχείο Sofitel λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον χώρο σχετικά με τους ομιλητές και τη φύση της συγκέντρωσης, προκαλώντας την απόφαση της τελευταίας στιγμής να σπάσει η συμφωνία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε στα πλήθη ότι οι αποφάσεις για την ακύρωση ήταν «απολύτως εξωφρενικές».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμενόταν να παρευρεθούν στην εκδήλωση περίπου 600 άτομα.

Η κίνηση αυτή έρχεται λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν απότομη αύξηση της υποστήριξης των σκληροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Απαντώντας στην επέμβαση της αστυνομίας την Τρίτη, ο Εθνικός Συντηρητισμός δήλωσε ότι το συνέδριο ήταν «εξαιρετικά ειρηνικό» με «απολύτως καμία δημόσια διατάραξη».

Επίσης, απηύθυναν πρόσκληση στον δήμαρχο, Εμίρ Κιρ, να συμμετάσχει στις συζητήσεις.

Ο Κιρ εκπροσωπούσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Βελγίου πριν διαγραφεί το 2020 μετά από μια αμφιλεγόμενη συνάντηση με αντιπροσωπεία Τούρκων δημάρχων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπερεθνικιστικού, ακροδεξιού κόμματος MHP.

Ο Βέλγος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tom Vandendriessche – ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στο συνέδριο NatCon και εκπροσωπεί το ακροδεξιό, φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα Vlaams Belang – δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από την προσπάθεια των βελγικών αρχών να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

«Δεδομένου ότι η αριστερά είναι μειοψηφία στη Φλάνδρα, παντού όπου έχουν εξουσία (στο Βέλγιο), προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να εκφοβίσουν τη δεξιά», δήλωσε ο Vandendriessche.

«Το έχουμε δει αυτό επί δεκαετίες να συμβαίνει εδώ στο Βέλγιο», πρόσθεσε.

Το κόμμα του, το οποίο υποστηρίζει ένα ανεξάρτητο φλαμανδικό κράτος, βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ενόψει των διπλών ευρωπαϊκών και ομοσπονδιακών εκλογών που θα διεξαχθούν στο Βέλγιο στις αρχές Ιουνίου.

Ο Vandendriessche έριξε επίσης μια σπόντα στον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, επειδή «κάνει κήρυγμα» σε άλλες χώρες της ΕΕ για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ενώ στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν επιτρέπεται στους ανθρώπους να »οργανώσουν με ασφάλεια ένα συνέδριο».

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό σύστημα», δήλωσε ο Vandendriessche.
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση αυτής της εξουσίας για να κλείσουν εκδηλώσεις».

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ένας από τους βασικούς ομιλητές που πρόκειται να εμφανιστούν στην εκδήλωση, άσκησε κριτική: «Υποθέτω ότι δεν άντεξαν άλλο την ελευθερία του λόγου», δήλωσε σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας.

Οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν έναν εναλλακτικό χώρο για τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Αντίδραση από το Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τις βελγικές αρχές για την απαγόρευση του συνεδρίου.

Εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε:

«Είναι πολύ σαφές ότι η ακύρωση εκδηλώσεων ή η παρεμπόδιση της συμμετοχής είναι επιζήμια για την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία. Είναι πολύ σαφές ότι η ελεύθερη συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμα και όταν διαφωνείς».