Οι αποκαλύψεις της «ντροπής» συνεχίζονται σε βάρος του Βρετανικού Μουσείου, με αιχμές ότι υπήρχε καταγγελία τουλάχιστον 3 χρόνια πριν από την κλοπή των θησαυρών, η οποία έπεσε στο κενό.

Ads

Η εφημερίδα Telegraph δημοσίευσε φωτογραφία δαχτυλιδιού ρωμαϊκής εποχής και την ηλεκτρονική σελίδα του διαδικτύου όπου η τιμή εκκίνησηςτης δημοπρασίας ήταν 40 λίρες το 2016, χωρίς να έχει προσελκύσει προσφορές. Οι εκτιμήσεις ειδικών ανεβάζουν την τιμή από 25 με 50 χιλιάδες.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία στο Βρετανικό Μουσείο / Η εξαφάνιση αντικειμένων και η απόλυση υπαλλήλου

Ειδικός στις αρχαιότητες είδε το ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα, κατανόησε την αληθινή αξία του και επικοινώνησε με την Τέλεγκραφ. Ήξερε ότι ήταν κομμάτι που απεικονίζεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του βρετανικού μουσείου το οποίο και ειδοποίησε τον Ιούνιο του 2020.

Ads

Προς αγανάκτηση του, όπως λέει ο ίδιος, επί τρία χρόνια δεν έγινε τίποτα, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο κι επακολούθησε η απόλυση του Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, επιμελητή για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου.

Το μουσείο θα κινηθεί νομικά εναντίον του πρώην υπαλλήλου του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί.

Παράλληλα ενισχύεται το πάγιο επιχείρημα και αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο ασφαλές Μουσείο της Ακρόπολης, παρά να βρίσκονται στο Μουσείο, στο Βρετανικό Μουσείο, από όπου βγαίνουν στο σφυρί ως και 3.000 κλοπιμαία.

«Εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό »χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το γεγονός που αφορά την απώλεια, κλοπή και φθορά αντικειμένων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη.