Το κοινοβούλιο της Βρετανίας ψήφισε υπέρ ενός νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας την Παρασκευή, ανοίγοντας το δρόμο για μήνες περαιτέρω συζήτησης σχετικά με ένα θέμα που έχει προκαλέσει μια τεράστια συζήτηση για την αξιοπρέπεια στο θάνατο και τη φροντίδα στο τέλος της ζωής ενός ανθρώπου.
Σε μια πρώτη έγκριση του νομοσχεδίου, 330 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ και 275 κατά του νομοσχεδίου «Ενήλικες με ανίατη ασθένεια (τέλος της ζωής)», το οποίο θα παρέχει σε διανοητικά ικανούς, ανίατα ασθενείς ενήλικες στην Αγγλία και την Ουαλία, οι οποίοι, σύμφωνα με την εκτίμηση των γιατρών, έχουν έξι μήνες ή λιγότερο χρόνο ζωής, το δικαίωμα να επιλέξουν να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει ή ακόμη και να καταψηφιστεί, καθώς περνάει από τη Βουλή των Κοινοτήτων και από το μη εκλεγμένο ανώτερο τμήμα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων.
«Θα είναι μια πολύ διεξοδική διαδικασία», δήλωσε στο BBC η Κιμ Λέντμπιτερ, η νομοθέτης των Εργατικών που εισήγαγε το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει άλλους έξι μήνες και ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει περαιτέρω αλλαγές για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του κόσμου.
«Υπάρχει αρκετός χρόνος για να το κάνουμε σωστά», δήλωσε μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συχνά συναισθηματικής συζήτησης στην αίθουσα.
Όσοι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο λένε ότι πρόκειται για τη συντόμευση του θανάτου όσων είναι ανίατα άρρωστοι και για την παροχή περισσότερου ελέγχου.
Αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι οι ευάλωτοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να τερματίσουν τη ζωή τους από φόβο μήπως γίνουν βάρος για τις οικογένειές τους και την κοινωνία, αντί να δώσουν προτεραιότητα στη δική τους ευημερία.
Άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να εξεταστεί το νομοσχέδιο πριν από την ψηφοφορία.
«Θα υπάρξει μια περαιτέρω ευκαιρία να το βελτιώσουμε αν μπορούμε, και αν δεν μπορούμε, τότε ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να το απορρίψουμε», δήλωσε στο Sky News ο συντηρητικός νομοθέτης Ντάνυ Κρούγκερ, ένας από τους κύριους πολέμιους της νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως είναι «αδύνατο να γραφτεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο που να είναι ασφαλές».
Υπέρ του νομοσχεδίου ο Κιρ Στάρμερ
Η πρόταση έχει προκαλέσει γενική συζήτηση στη Βρετανία, με πρώην πρωθυπουργούς, θρησκευτικούς ηγέτες, ιατρούς, δικαστές, άτομα με αναπηρία και υπουργούς της κυβέρνησης των Εργατικών του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ να τοποθετούνται επί του θέματος.
Ο Στάρμερ ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, αν και ορισμένα άλλα υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησής του ψήφισαν κατά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει την υποβοήθηση του κατ’ επιλογήν θανάτου.
Όσον αφορά τις άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τη δική της νομοθεσία για να επιτρέψει την υποβοηθούμενη ευθανασία, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι άνθρωποι που τάσσονται υπέρ της υποβοηθούμενης θανάτωσης συγκεντρώθηκαν σε ομάδες έξω από το κοινοβούλιο την Παρασκευή για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία από τα κινητά τους τηλέφωνα. Ορισμένοι είχαν τα χέρια τους ενωμένα σαν να προσεύχονταν.
Όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κάποιοι αγκαλιάστηκαν και ζητωκραύγασαν. Κάποιοι φώναζαν: «Ναι!» Άλλοι είπαν: «Ναι! «Τα καταφέραμε» και «Σας ευχαριστούμε».
Η Λέντμπιτερ απέτισε φόρο τιμής στον παθιασμένο αλλά μετρημένο χαρακτήρα της συζήτησης, ακόμη και από εκείνους που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο της.
«Είναι πολύ συναισθηματικό, αλλά είναι συναισθηματικό για πολλούς ανθρώπους», είπε. «Χαίρομαι που καταφέραμε να εκπροσωπήσουμε αυτές τις φωνές εδώ σήμερα. και τώρα μπορούμε να το προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >