Σήμερα ξεκινά η μάχη του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Julian Assange, κατά της έκδοσής του στην Σουηδία, όπου εκκρεμούν εις βάρος του κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα. Ο Julian Assange θα παραστεί σήμερα ενώπιον της Βρετανικής Δικαιοσύνης όπου αναμένεται να αρνηθεί για ακόμα μία φορά τις κατηγορίες που του προσάπτονται, ενώ οι δικηγόροι του έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τυχόν έκδοσή του στη Σουηδία θα μπορούσε να οδηγήσει τον κ. Assange στις ΗΠΑ, όπου εκφράζονται έντονοι φόβοι για καταπάτηση των δικαιωμάτων του.

Ads

Ο Julian Assange αναμένεται να υποστηρίξει στο δικαστήριο πως η Σουηδική Δικαιοσύνη δεν είχε δικαίωμα να εκδώσει εις βάρος του ένταλμα από τη στιγμή που δεν του έχουν επίσημα απαγγελθεί κατηγορίες για οποιοδήποτε αδίκημα. Οι δικηγόροι του θα αντιταχθούν στο σουηδικό αίτημα με επιχειρήματα βασισμένα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ομάδα των συνηγόρων του Assange υπό τον Geoffery Robertson αναμένεται να υποστηρίξει πως εάν ο πελάτης του υποχρεωθεί να επιστρέψει στη Σουηδία, θα μπορούσε από εκεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ ή ακόμα και στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με τη διαρροή διπλωματικών τηλεγραφημάτων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι δικηγόροι του Assange εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ.

Ο κ. Assange αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται και τόσο ο ίδιος όσο οι αλληλέγγυοί του υποστηρίζουν ότι πίσω από τη διώξή του κρύβονται πολιτικά κίνητρα.

Ads

Η ακρόαση αναμένεται να διαρκέσει δύο μέρες, μεταδίδει το BBC.