Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία το «αστείο» που έκανε ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός Εσωτερικών της χώρας, σε δεξίωση, ότι έριξε στο ποτό της συζύγου του χάπι βιασμού.

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να είπε σε γυναίκες καλεσμένες ότι «ένα μικρό κομμάτι Rohypnol στο ποτό της κάθε βράδυ» δεν είναι «πραγματικά παράνομο, αν είναι μόνο λίγο», ανέφερε η Sunday Mirror.

Ο ίδιος μάλιστα αστειεύτηκε λέγοντας πως το μυστικό ενός μακροχρόνιου γάμου είναι να εξασφαλίσεις ότι η σύζυγός σου είναι «κάποια που είναι πάντα ελαφρώς ναρκωμένη, ώστε να μην μπορεί ποτέ να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν καλύτεροι άνδρες εκεί έξω».

Ο υπουργός ζήτησε έκτοτε συγγνώμη για το σχόλιο, το οποίο, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, «προοριζόταν σαφώς για ειρωνικό αστείο», αλλά τώρα αντιμετωπίζει εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Ads

Η Jemima Olchawski, διευθύνουσα σύμβουλος της Fawcett Society, δήλωσε ότι είναι «αρρωστημένο» το γεγονός ότι «ο ανώτερος υπουργός που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των γυναικών πιστεύει ότι κάτι τόσο τρομακτικό όσο η νάρκωση των γυναικών είναι θέμα γέλιου».

Και πρόσθεσε: «Πώς μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών; Αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό από τους νομοθέτες μας και ο Κλέβερλι πρέπει να παραιτηθεί».

Η οργάνωση Women’s Aid καταδίκασε επίσης τα σχόλια, λέγοντας ότι δεν πρέπει οι υπουργοί να υποβαθμίζουν ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Οι συνομιλίες στις δεξιώσεις της Downing Street θεωρούνται συνήθως “off the record”, αλλά η Sunday Mirror αποφάσισε να σπάσει αυτή την άτυπη σύμβαση λόγω της θέσης του Κλέβερλι και του θέματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει στο παρελθόν περιγράψει την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως «προσωπική προτεραιότητα» και χαρακτήρισε το spiking – όταν κάποιος βάζει ναρκωτικά στο ποτό ενός άλλου ατόμου ή απευθείας στο σώμα του χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή του – «διεστραμμένο» έγκλημα.