Επιτροπή έρευνας έβαλε στο στόχαστρο τα δύο βρετανικά νοσοκομεία, όπου εργαζόταν επί χρόνια ο νεκρόφιλος δολοφόνος Ντέιβιντ Φούλερ ο οποίος βίασε δεκάδες νεκρές γυναίκες μέσα στα νεκροτομεία από το 2005 έως το 2020.

Ads

Συγκεκριμένα μεταξύ 2007 και 2020, ο Φούλερ κακοποίησε τα σώματα τουλάχιστον 101 γυναικών και κοριτσιών σε νοσοκομεία του Κεντ.

Όπως αναφέρει το BBC, ο πρόεδρος της επιτροπής έρευνας, σερ Τζόναθαν Μάικλ, είπε ότι «υπήρξαν ευκαιρίες για να αμφισβητηθούν οι εργασιακές πρακτικές του Φούλερ» πράγμα όμως το οποίο δεν έγινε.

Εκτός από τις αποτυχίες της διοίκησης στο Maidstone και στο Tunbridge Wells NHS Trust, ο πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι υπήρξε «αποτυχία να ακολουθηθούν οι τυπικές πολιτικές και διαδικασίες, μαζί με μια επίμονη έλλειψη περιέργειας».

Ads

«Η ανώτερη διοίκηση γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία του νεκροτομείου ήδη από το 2008. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα για την επίλυσή τους», είπε.

Σημειώνει επίσης ότι είχε δοθεί «λίγη προσοχή» στο ποιος είχε πρόσβαση στο νεκροτομείο, με τον Φούλερ να επισκέπτεται 444 φορές μέσα σε ένα χρόνο – κάτι που είχε περάσει «απαρατήρητο και ανεξέλεγκτο».

Ο Σερ Τζόναθαν Μάικλ τόνισε επίσης ότι «Κατά τον εντοπισμό τέτοιων σοβαρών αβλεψιών, είναι ξεκάθαρο για μένα ότι πρέπει να υπάρξει το ερώτημα για το ποιος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η συμπεριφορά του Φούλερ ήταν πολύ μακρινή από το συνηθισμένο και ότι γι αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα και οι πολιτικές του κάθε νοσοκομείου ώστε να αποκαλύπτονται τέτοιες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι ο Φούλερ απέκτησε πρόσβαση στα νεκροτομεία χρησιμοποιώντας την κάρτα που είχε ως υπάλληλος στο νοσοκομείο, επιλέγοντας ώρες που ήξερε ότι το προσωπικό είχε σχολάσει και έτσι οι οι συγκεκριμένοι χώροι ήταν χωρίς επίβλεψη.

Εκεί, βίασε συστηματικά τουλάχιστον 101 πτώματα, το νεότερο από τα οποία ήταν εννέα ετών και το μεγαλύτερο 100 ετών.

Απαντώντας στην έκθεση της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος του NHS της Maidstone και της Tunbridge Wells, Μάιλς Σκοτ, δήλωσε ότι τα ευρήματα περιείχαν «σημαντικά μαθήματα για εμάς».

Είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα» των συστάσεων που έγιναν από την έρευνα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί από τη σύλληψη του Φούλερ και ότι «θα εφαρμόσουμε τις υπόλοιπες συστάσεις το συντομότερο δυνατό».

Σε γραπτή δήλωση στο κοινοβούλιο, η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ είπε: «Θέλω να ζητήσω βαθιά συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του NHS και δεσμεύομαι ότι θα αντληθούν διδάγματα. Χαιρετίζουμε πλήρως την έκθεση και θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πλήρης ανταπόκριση στις συστάσεις την άνοιξη του 2024 και ότι θα αντληθούν διδάγματα από το ευρύτερο NHS, ώστε καμία οικογένεια να μην χρειαστεί να ξαναζήσει αυτή την εμπειρία».