Ο αριθμός των αμβλώσεων στην Αγγλία και την Ουαλία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με την οικονομική πίεση να αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τον οποίο οι γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδί.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC), που δημοσίευσε ο Guardian, το 2022 έγιναν 251.377 αμβλώσεις στις δύο συνιστώσες χώρες της Βρετανίας, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από τότε που θεσπίστηκε ο νόμος περί αμβλώσεων πριν από σχεδόν 60 χρόνια και αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το 2021.

Η MSI Reproductive Choices (μια ΜΚΟ που παρέχει υπηρεσίες αντισύλληψης και ασφαλούς άμβλωσης σε 37 χώρες) θεωρεί ότι το αυξημένο κόστος ζωής σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στην αντισύλληψη μέσω των υπό επίσης οικονομική πίεση αρμόδιων υπηρεσιών βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) «παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο» στις αποφάσεις για άμβλωση.

Οι ειδικοί λένε ότι η βελτίωση της πρόσβασης στις κατ’ οίκον αμβλώσεις ήταν ένας άλλος, βοηθητικός παράγοντας. Τα προσωρινά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία ενέκριναν τη χρήση χαπιών για πρόωρη ιατρική άμβλωση στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται πρώτα επίσκεψη σε νοσοκομείο, έγιναν μόνιμα στην Αγγλία και την Ουαλία το 2022.

Ads

Η λήψη φαρμάκων στο σπίτι ήταν η πιο συνηθισμένη διαδικασία, αντιπροσωπεύοντας το 61% όλων των αμβλώσεων το 2022, αυξημένη κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από το 2021, σύμφωνα με το DHSC.

Η ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά αμβλώσεων μεταξύ του 2012 και των τελευταίων στοιχείων για το 2022, καθώς αυξήθηκε από 21,8 ανά 1.000 γυναίκες σε 31,4 ανά 1.000 γυναίκες.

Η Βρετανική Συμβουλευτική Υπηρεσία για την Εγκυμοσύνη (Bpas) δήλωσε ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα σε 1.300 γυναίκες έδειξε ότι οικονομικοί παράγοντες είχαν επηρεάσει είτε κυρίως είτε εν μέρει την απόφαση να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη για το 57%, ενώ το 36% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να πάρει την αντισύλληψη που ήθελε ή αντιμετώπισε καθυστερήσεις, που οδήγησαν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και επακόλουθες αμβλώσεις.

Η Heidi Stewart, διευθύνουσα σύμβουλος της Bpas, δήλωσε ότι «η κρίση του κόστους ζωής έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στις γυναίκες και τις οικογένειες, με πάρα πολλές να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της οικονομικής σταθερότητας και της απόκτησης ενός παιδιού.

»Οι γυναίκες αυτές μας είπαν επίσης ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές για ραντεβού για αντισύλληψη, ότι οι επαγγελματίες υγείας τους αρνούνται συγκεκριμένες μεθόδους αντισύλληψης και ότι βιώνουν περιορισμένες επιλογές για μη ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων».

Η Sarah Salkeld, αναπληρώτρια κλινική διευθύντρια του MSI Reproductive Choices στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα νωρίς στην εγκυμοσύνη τους «σε μεγάλο βαθμό λόγω της δυνατότητας να κάνουν την έκτρωση στην ιδιωτικότητα και την άνεση του σπιτιού τους μέσω της υπηρεσίας τηλεϊατρικής».