Ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά τις αποκαλύψεις ότι απέτυχε να ενημερώσει την αστυνομία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ads

Η Αγγλικανική Εκκλησία κατηγορείται για συγκάλυψη ενός σκανδάλου με τουλάχιστον 150 θύματα – κυρίως ανήλικα αγόρια – σωματικής και σεξουαλικής επίθεσης από δικηγόρο που συνδεόταν με την Εκκλησία.

«Έχοντας την άδεια της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλιά αποφάσισα να παραιτηθώ», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι που είναι και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας Τζάστιν Ουέλμπι, δεχόταν πιέσεις να παραιτηθεί μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι απέτυχε να ενημερώσει την αστυνομία για τη σεξουαλική κακοποίηση κατά συρροή από έναν εθελοντή σε χριστιανικές θερινές κατασκηνώσεις αμέσως μόλις το έμαθε.

Ads

Αριθμός μελών της Γενικής Συνόδου συγκέντρωσε περισσότερες από 1.500 υπογραφές, με την οποία ζητούσαν από τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι να παραιτηθεί λόγω των «αποτυχιών» του να ειδοποιήσει τις αρχές για την «αποτρόπαια» κακοποίηση παιδιών και νεαρών ανδρών από τον δικηγόρο στο επάγγελμα Τζον Σμάιθ.

Σε διάστημα πέντε δεκαετιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αφρική, ο Σμάιθ λέγεται ότι υπέβαλε τα θύματα του σε τραυματικές σωματικές, σεξουαλικές, και ψυχολογικές επιθέσεις, σημαδεύοντας μόνιμα τη ζωή τους. Τα θύματα του ανέρχονται σε 150 αγόρια και νεαρούς άνδρες.

Ο ηγέτης της εκκλησίας έχει «χάσει την εμπιστοσύνη των κληρικών του» και «η θέση του είναι εντελώς αίολη», δήλωσε εφημέριος της εκκλησίας.

Η επανεξέταση για την κακοποίηση από τον Σμάιθ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δικηγόρος θα μπορούσε να είχε προσαχθεί στη δικαιοσύνη αν ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι το είχε αναφέρει επίσημα στην αστυνομία πριν από μια δεκαετία.

Ο Τζον Σμάιθ πιστεύεται ότι είναι ο περισσότερο ενεργός κατά συρροή κακοποιός που συνδέεται με την Εκκλησία της Αγγλίας, και πέθανε σε ηλικία 75 ετών στο Κέιπ Τάουν το 2018, ενώ βρισκόταν υπό έρευνα από την αστυνομία του Χάμπσάιρ.

Περισσότερα για τον Ουέλμπι

Ο Τζάστιν Ουέλμπι πέρασε τα 11 χρόνια της θητείας του ως Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι προσπαθώντας να αποτρέψει τη διάσπαση της παγκόσμιας αγγλικανικής κοινότητας, συχνά αγωνιζόμενος να ικανοποιήσει τους φιλελεύθερους ή τους συντηρητικούς, καθώς διαφωνούσαν για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τις γυναίκες κληρικούς.

Αλλά στο τέλος τον εκτόπισε ένα θέμα από το παρελθόν της εκκλησίας και όχι από το μέλλον της: η αποτυχία να διερευνήσει ένα σκάνδαλο κακοποίησης που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες.

Ο Ουέλμπι, πρώην στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας, ήταν ένας ευθύς ηγέτης που αντιμετώπισε δημοσίως θέματα που κυμαίνονταν από τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων μέχρι τη μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας, τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, τις αποζημιώσεις για τη δουλεία, την κλιματική αλλαγή και τα δικά του προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αν επέτρεπα στον εαυτό μου να διαβάζει το ίδιο μου το Twitter, αυτό δεν θα με βοηθούσε καθόλου, στην πραγματικότητα θα έκανε πολύ κακό», δήλωσε εφέτος. «Το πιστεύω όταν οι άνθρωποι λένε ότι είμαι …ο χειρότερος Αρχιεπίσκοπος στην ιστορία».

Ο Ουέλμπι ήρθε τελικά σε δύσκολη θέση με τη δημοσίευση μιας ανεξάρτητης έκθεσης που είχε αναθέσει η Εκκλησία και η οποία διαπίστωσε ότι ένας άνδρας που διηύθυνε θερινές κατασκηνώσεις για νέους χριστιανούς, ο Σμάιθ, ήταν ο πιο παραγωγικός κατά συρροή κακοποιός που συνδέεται με την Εκκλησία της Αγγλίας.

Ο Ουέλμπι δήλωσε ότι δεν είχε «καμία ιδέα ή υποψία» για τους ισχυρισμούς πριν από το 2013, τη χρονιά που έγινε αρχιεπίσκοπος. Αλλά η ανεξάρτητη έκθεση Makin Report, που δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν απίθανο να μην είχε γνώση των ανησυχιών σχετικά με τη συμπεριφορά του Σμάιθ τη δεκαετία του 1980.

Αφού αρχικά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις να παραιτηθεί, ο Ουέλμπι παραιτήθηκε την Τρίτη, λέγοντας ότι οι τελευταίες ημέρες «ανανέωσαν το επί μακρόν αισθανόμενο και βαθύ αίσθημα ντροπής μου για τις ιστορικές αποτυχίες της Εκκλησίας της Αγγλίας στον τομέα της προστασίας».

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση καθιστά σαφές πόσο σοβαρά η Εκκλησία της Αγγλίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αλλαγή και τη βαθιά δέσμευσή μας για τη δημιουργία μιας ασφαλέστερης εκκλησίας. Καθώς παραιτούμαι, το κάνω με θλίψη μαζί με όλα τα θύματα και τους επιζώντες της κακοποίησης».

Σχολιαστές της Εκκλησίας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να σκεφτούν ιστορικό προηγούμενο παραίτησης αρχιεπισκόπου λόγω σκανδάλου.

Με σπουδές στο πιο διάσημο ιδιωτικό σχολείο της Βρετανίας, το Ίτον, ο Ουέλμπι εργάστηκε στη βιομηχανία πετρελαίου για περισσότερο από μια δεκαετία πριν χειροτονηθεί το 1992. Έγινε ο ανώτερος ιεράρχης της Εκκλησίας της Αγγλίας το 2013, αποτελώντας τον πνευματικό επικεφαλής 85 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε 165 χώρες.

Τον επαίνεσαν για την επίβλεψη της βαρυσήμαντης κρατικής κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ – του μακροβιότερου μονάρχη της Βρετανίας – στο Αβαείο του Ουέστμινστερ ενώπιον ενός εκκλησιάσματος παγκόσμιων ηγετών και βασιλικών και ενός τεράστιου τηλεοπτικού κοινού.

«Αυτή ήταν μια τόσο επίσημη στιγμή, που δεν μπορώ να βρω μια λέξη γι’ αυτήν. Ήταν τόσο βαθύ που ήταν μια αλλαγή της στιγμής στην ιστορία», είπε.

Προήδρευσε επίσης στην πρώτη στέψη της Βρετανίας μετά από σχεδόν 70 χρόνια, αυτή του βασιλιά Καρόλου Γ’, ο οποίος ως μονάρχης έγινε επίσης ο ανώτατος κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, ενώ τέλεσε τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με την αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.