Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη κοντά στην πόλη Wimereux, νότια του Καλαί, στη Βόρεια Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία.

Ads

Εκπρόσωπός της δήλωσε στο Reuters ότι πέντε αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους, ενώ η γαλλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια αποτυχημένη απόπειρα διάσχισης της Μάγχης το πρωί της Τρίτης από ένα μικρό σκάφος στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία / Ψήφισε την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Το BBC μάλιστα μετέδωσε ότι μεταξύ των πέντε νεκρών ήταν και ένα παιδί. Το τραγικό περιστατικό έρχεται λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε νομοθεσία που της επιτρέπει να απελαύνει τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρές βάρκες στη Ρουάντα.

Ads

Μετά τις αναφορές για τους θανάτους στη Μάγχη, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλίβερλι, δήλωσε στο X: «Αυτές οι τραγωδίες πρέπει να σταματήσουν. Δεν θα δεχθώ ένα status quo που κοστίζει τόσες πολλές ζωές. Αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει αυτό το εμπόριο, να σταματήσει τις βάρκες και τελικά να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των σατανικών συμμοριών λαθρεμπορίας ανθρώπων, ώστε να μην θέτουν πλέον ζωές σε κίνδυνο».

Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη πραγματοποιήσει το ταξίδι μέχρι στιγμής φέτος – αύξηση περίπου κατά το ένα τέταρτο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Τόμλινσον, που ασχολείται με την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε ότι υπήρξαν θάνατοι στη Μάγχη για εννέα συνεχόμενους μήνες.

Το Στενό της Μάγχης είναι από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως και τα ρεύματα εκεί είναι ισχυρά, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο το πέρασμα με μικρές βάρκες.

Οι διακινητές συνήθως υπερφορτώνουν πλαστικές λέμβους σε κακή κατάσταση αφήνοντάς τες να επιπλέουν μετά βίας, με κίνδυνο οι πρόσφυγες να παρασυρθούν από τα κύματα καθώς προσπαθούν να φθάσουν στις βρετανικές ακτές.

Η οργάνωση του Συμβουλίου Προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε τους θανάτους ως «καταστροφικούς» και «ακόμη πιο τραγικούς», καθώς όπως προαναφέρθηκε ήρθαν λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Ρουάντα.

Ο Enver Solomon, διευθύνων σύμβουλος του συμβουλίου, δήλωσε: «Είναι σοκαριστικό να μαθαίνουμε για την τρομερή απώλεια ακόμη περισσότερων ζωών στη Μάγχη σήμερα το πρωί. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες και τους αγαπημένους των πληγέντων. Πρόκειται για άλλη μια καταστροφική ανθρώπινη τραγωδία που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί – και το γεγονός ότι συνέβη λίγες ώρες αφότου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Ρουάντα έγινε νόμος, το καθιστά ακόμη πιο τραγικό.

«Ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια… είναι η κυβέρνηση να μειώσει την ανάγκη των απελπισμένων ανθρώπων να προβούν σε απελπισμένες ενέργειες. Αντί για εχθρική νομοθεσία, που τραβάει τα πρωτοσέλιδα, πρέπει να βρούμε ασφαλείς διαδρομές για όσους διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιλογών για οικογενειακή επανένωση, βίζες για πρόσφυγες και συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονές μας».