Ο υπεύθυνος για τον τομέα Εσωτερικών της αντιπολίτευσης στην Αγγλία, Chris Grayling, κατηγορείται πλέον ανοιχτά για παραπλάνηση του λαού, με την μεθόδευση επίσημων στατιστικών στοιχείων με στόχο όφελος του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής της Μεγάλης Βρετανίας, Sir Michael Scholar, προειδοποίησε τον κ. Grayling των Τόρις ότι ο τρόπος που χειρίστηκε τα στοιχεία για τα βίαια εγκλήματα είναι πιθανόν να «παραπλανήσει το λαό».

Ads

Αυτή η υπόθεση συνιστά ακόμα ένα πλήγμα για την αξιοπιστία των Συντηρητικών ως πιθανή κυβέρνηση, ενώ κ απέχουν μόλις τρεις μήνες από την πιθανή ανάληψη της εξουσίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, David Cameron υποχρεώθηκε να διευκρινίσει το μέγεθος των μέτρων για τη μείωση των δημόσιων δαπανών, από μια πιθανή κυβέρνηση των Τόρις, παραδεχόμενος ότι δεν θα υπάρξουν «δραστικές περικοπές». Το δε περασμένο μήνα, ο κ. Cameron παραδέχτηκε ότι «τα έκανε θάλασσα» όταν προσπάθησε να εξηγήσει πως μια κυβέρνηση Συντηρητικών θα αντάμειβε τη σύναψη γάμου μέσω του φορολογικού συστήματος.

Τώρα όμως, οι ίδιοι οι Συντηρητικοί έδωσαν ένα μεγάλο όπλο για προπαγάνδα στα χέρια των Εργατικών, αφού επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι έδιναν παραποιημένη εικόνα για την αύξηση των βίαιων εγκλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ads

Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της σκιώδους «κυβέρνησης» της αντιπολίτευσης είχε βρεθεί σε παρόμοια δίνη επικρίσεων πέρσι όταν συνέκρινε τη ζωή στις μικρές βρετανικές πόλεις με την αμερικανική σειρά The Wire, η οποία εκτυλίσσεται στη Βαλτιμόρη όπου ο δείκτης εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλότερος απ’ ότι οπουδήποτε στην Αγγλία. Η τελευταία του γκάφα έχει ως αποτέλεσμα να εικάζεται μεταξύ των μελών της σκιώδους αντιπολιτευτικής κυβέρνησης ότι είναι πιθανόν ο Cameron να διορίσει κάποιον άλλον στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, αν το κόμμα αναλάβει την εξουσία φέτος.

Το γραφείο του Grayling έστειλε δελτίο τύπου προς όλα τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες της Αγγλίας και της Ουαλίας, το οποίο υποστήριζε ότι υπό την κυβέρνηση των Εργατικών, τα βίαια εγκλήματα σημείωσαν κάθετη αύξηση, κάτι που υποστηρίζει τη γενικότερη καμπάνια του κ. Grayling περί «διαλυμένης Βρετανίας». Αλλά ο κ. Grayling δεν έλαβε υπόψιν του το αυστηρό σύστημα για την καταγραφή της εγκληματικότητας. Πριν το 2002, το αν θα καταγραφόταν ένα έγκλημα ως βίαιο ή όχι εξαρτιόταν στην διάθεση των αστυνομικών σε θέσεις γραφείου, με το νέο σύστημα όλοι οι αστυνομικοί καταγράφουν πλέον κάθε παράπονο. Ως αποτέλεσμα, με το νέο σύστημα καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 1/3 περισσότερα βίαια εγκλήματα.

Ο κ. Grayling λοιπόν, έκανε σύγκριση μεταξύ των στοιχείων πριν την αλλαγή του συστήματος και μετά, χωρίς να αναφερθεί στην σημαντική αλλαγή στον τρόπο καταγραφής, υποστηρίζοντας έτσι ότι υπό την κυβέρνηση των Εργατικών, τα βίαια εγκλήματα άνθισαν και κυρίευσαν τη χώρα.

«Δεν επιθυμώ να ανακατευτώ σε πολιτικές διαμάχες αλλά οφείλω να επιληφθώ αυτού που είπατε για τα στατιστικά των βίαιων εγκλημάτων, κάτι το οποίο μου φαίνεται ικανό να πλήξει την αξιοπιστία του λαού προς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία» αναφέρει ο πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής της Μεγάλης Βρετανίας, Sir Michael Scholar σε επιστολή του προς τον Chris Grayling. Στην επιστολή αναφέρεται και η άποψη της Στατιστικής Αρχής: «δεν θα ήταν κατάλληλο για την Αρχή το να επέμβει άμεσα σε έναν πολιτικό διάλογο. Ωστόσο, όπου βλέπουμε ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζονται ή ερμηνεύονται με έναν τρόπο ο οποίος μπορεί να παραπλανήσει το λαό, θα στρέψουμε δημοσίως την προσοχή σε όσους εμπλέκονται σε αυτό».

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για δημόσιο αξιωματούχο στη Βρετανία να εκδώσει προειδοποίηση προς έναν πολιτικό όπως ο κ. Grayling, αν και η Αρχή είχε εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση τον περασμένο Ιούνιο προς την υπουργό Ισότητας Harriet Harman, για υπερβολές πάνω στη διαφορά μισθού μεταξύ αντρών και γυναικών.

Πηγή: www.independent.co.uk