Μια ριζοσπαστική ισλαμική ομάδα, η οποία σχεδίαζε αντιπολεμική πορεία στην μικρή πόλη Wootton Bassett, θα καταστεί παράνομη σύμφωνα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Alan Johnson.

Ads

Η οργάνωση Islam4UK υποστηρίζει ότι οργάνωνε την διαμαρτυρία προκειμένου να τιμήσει τους νεκρούς μουσουλμάνους από την σύρραξη στο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιεί επίσης και τα ονόματα al-Muhajiroun ή al-Ghurabaa ή The Saved Sect δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ιδεολογική και πολιτική και όχι βίαιη.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Εξέδωσα σήμερα μια εντολή η οποία απαγορεύει την al-Muhajiroun, ή Islam4UK καθώς και ένα πλήθος ονομάτων τα οποία χρησιμοποιεί η οργάνωση. Την έχουμε ήδη απαγορεύσει δις στο παρελθόν, υπό το όνομα al-Ghurabaa και The Saved Sect.

Η απαγόρευση είναι σκληρή απόφαση αλλά είναι απαραίτητη ενέργεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που παίρνουμε ελαφρά. Είμαστε ξεκάθαροι ότι ένας οργανισμός δεν μπορεί να παρακάμπτει μια απαγόρευση με το να αλλάζει όνομα».

Ads

Σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2000, μια οργάνωση μπορεί να απαγορευθεί αν «διαπράξει ή συμμετάσχει σε πράξεις τρομοκρατίας, προετοιμασίας τέτοιων, προώθησης ή ενθάρρυνσης τρομοκρατίας ή εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την τρομοκρατία».

Οι οργανώσεις μπορούν επίσης να απαγορευθούν αν «παρανόμως εκθειάσουν την πραγματοποίηση ή προετοιμασία πράξεων τρομοκρατίας».

Ο ηγέτης και εκπρόσωπος της Islam4UK, Anjem Choudary, δήλωσε στο Radio 4 του BBC: « Αυτό που βλέπουν οι πολίτες είναι ότι αν δεν συμφωνείς με την κυβέρνηση και επιθυμείς να εκθέσεις την εξωτερική πολιτική της, τότε η ελευθερία σύντομα εξαφανίζεται και μετατρέπεται σε δικτατορία». Ο κ. Choudary αρνήθηκε ότι η Islam4UK έχει εμπλακεί σε βία: «Προκαλώ οποιονδήποτε να αποδείξει ότι οποιοδήποτε από τα μέλη μας έχει εμπλακεί σε βίαιες δραστηριότητες ή προωθεί τη βία ή ζητά από οποιονδήποτε να διεξάγει οποιουδήποτε είδους πολεμικές επιχειρήσεις».