Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον

Ads

Η στήριξη των ψηφοφόρων προς τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς στη Βρετανία έφθασε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών χρόνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos MORI που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς να υφίστανται απώλειες, καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο, έδειξε ότι η στήριξη προς τους Εργατικούς αυξήθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κι έφθασε στο 43%, ενώ για τους Τόρις μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες κι έπεσε στο 33%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο που ανήλθαν στην εξουσία.

Οι εταίροι στον υπό τους Τόρις κυβερνητικό συνασπισμό, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αύξησαν από τον περασμένο μήνα το ποσοστό αποδοχής που είχαν -το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών- κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 13%.

Ads

«Η δημοτικότητα της κυβέρνησης και των ηγετών της έχει μειωθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο» λέει η Ελεν Κλίρι του Ipsos MORI, η οποία πρόσθεσε ότι το ποσοστό αποδοχής του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Τα στοιχεία έδειξαν ύφεση 0,5% της βρετανικής οικονομίας κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2010, κλωνίζοντας την πίστη των ψηφοφόρων απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 53% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 24% που θεωρούν ότι θα βελτιωθεί.

Η πτώση της δημοτικότητας των Συντηρητικών μπορεί να αποδειχτεί δυσοίωνη για το κόμμα στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, που θα είναι μία κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Σειρά μέτρων λιτότητας, με στόχο τον περιορισμό του διογκωμένου ελλείμματος, χαιρετίστηκε από τις αγορές που ήθελαν να δουν τη Βρετανία ως καλό οφειλέτη.

Ωστόσο, η λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας των περικοπών θέσεων εργασίας και υπηρεσιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας και να δυσχεράνει τη θέση της κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, τα οποία δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομική απαισιοδοξία μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το συμπέρασμα της δημοσκόπησης.