Τα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας μπορεί να αντιμετωπίσουν σκληρότερους νόμους εάν απαντήσουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας με σειρά απεργιών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επιχειρήσεων Βίνς Κέιμπλ.

Ads

Περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα πρόκειται να εξαφανιστούν εξαιτίας των κυβερνητικών περικοπών των δημοσίων δαπανών ύψους 133 δις.δολ. τα προσεχή τέσσερα έτη.

Τα συνδικάτα στον δημόσιο τομέα απειλούν με απεργία στις 30 Ιουνίου ενάντια στις προγραμματισμένες μεταβολές στις συντάξεις τους. Μιλώντας στους αντιπροσώπους του 600.000 μελών συνδικάτου GMB, ο Cable ζητά ουσιαστικά την επίδειξη ψυχραιμίας τους προσεχείς μήνες. «Παρά τις προσωρινές αναπηδήσεις, γνωρίζω πως τα επίπεδα των απεργιών παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα» αναφέρεται σε απόσπασμα της ομιλίας του.

«Στη βάση αυτή και υποθέτοντας ότι θα συνεχισθεί η παρούσα κατάσταση, δεν είναι επιτακτική μία αλλαγή του νόμου για τις απεργίες» πρόσθεσε ο Cable, ένας Φιλελεύθερος Δημοκράτης μέσα σε έναν συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Συντηρητικοί. «Ωστόσο, εάν η κατάσταση αλλάξει και οι απεργίες προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, η πίεση πάνω μας να δράσουμε θα ενταθεί, κάτι που τόσο εσείς όσο και εγώ επιθυμούμε να αποφευχθεί.»

Ads