Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Βραζιλία και στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν.

Ads

Η σφοδρή καταιγίδα ακολουθεί μετά από ένα κύμα καύσωνα στην περιοχή, όπου η αίσθηση της θερμοκρασίας ήταν στους 62,3 βαθμούς Κελσίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο την περασμένη εβδομάδα.

Οι ομάδες διάσωσης εργάζονται υπό καταρρακτώδη βροχή για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή στα τέλη της εβδομάδας και έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες.

Για χαοτική κατάσταση έκανε λόγο ο κυβερνήτης της πολιτείας του Εσπιρίτο, Ρενάτο Καζαγκράντε, στην πόλη Μιμόζο ντο Σουλ, στα βόρεια περίχωρα του Ρίο, όπου ο ακριβής αριθμός των πιθανών θυμάτων από την κακοκαιρία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Ads

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ολόκληρες συνοικίες της πόλης να έχουν βυθιστεί κάτω από τόνους λάσπης, ενώ διακρίνονται μονάχα οι στέγες των σπιτιών, όπως προκύπτει από μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά οχήματα, μεταξύ αυτών και ένα πυροσβεστικό όχημα, έχουν παρασυρθεί από χειμάρρους λάσπης.

Στην Πετρόπολις οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο Κλαούντιο Κάστρο να χαρακτηρίζει την Παρασκευή 22/3 την κατάσταση «κρίσιμη»και να κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 90 άνθρωποι διασώθηκαν από την Παρασκευή, αναφέρει το ΑΠΕ, και δημόσια σχολεία μετατράπηκαν σε καταφύγια, σύμφωνα με μια επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων την οποία συγκρότησε η κυβέρνηση και οι δυνάμεις διάσωσης.

Θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τις ακτές κοντά στο Σάο Πάολο, όπου δύο παιδιά τραυματίστηκαν την Παρασκευή και παραμένουν υπό νοσηλεία.

Χιλιάδες άνθρωποι δεν μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο εξαιτίας της κακοκαιρίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.