Περισσότερα από 100 δελφίνια του Αμαζονίου εντοπίστηκαν νεκρά στη Βραζιλία, εν μέσω ιστορικής ξηρασίας και ενώ η θερμοκρασία του νερού κατά τόπους ξεπέρασε και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Ads

Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν στη λίμνη Τεφέ σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mamirauá, μια ερευνητική μονάδα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο τόσο υψηλός αριθμός θανάτων είναι ασυνήθιστος και αποδίδεται πιθανώς στις θερμοκρασίες – ρεκόρ και την ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί η αιτία αυτού του ακραίου γεγονότος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, σίγουρα συνδέεται με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, όπου σε ορισμένα ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου» ανέφερε το ινστιτούτο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να σώσουν τα εναπομείναντα δελφίνια μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες στο κύριο σώμα του Αμαζονίου, όπου το νερό είναι πιο δροσερό, μετέδωσε το CNN Brasil.

Ads

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεταφορά των δελφινιών ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους και πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα νερά είναι κατάλληλα για τα θηλαστικά.

Οι αρχές αναμένουν ακόμη πιο έντονες ξηρασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω θανάτους δελφινιών, σύμφωνα με το CNN Brasil.