Μερικώς στη ζώνη των χωρών της συνθήκης Σένγκεν που αφορά την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ, εντάχθηκαν Βουλγαρία και Ρουμανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα 31/3 τα αεροδρόμια τόσο στη Σόφια όσο και στο Βουκουρέστι να άρουν τους ελέγχους διαβατηρίων για εκείνους που έφθαναν από ή αναχωρούσαν για τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ.

Ads

Στο τέλος του 2023, οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία για την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης. Επειδή όμως η Αυστρία αντιτάχθηκε στην πλήρη ένταξή τους, δεν περιλαμβάνονται ακόμη οι χερσαίες μετακινήσεις.

Επιχείρημα της αυστριακής πλευράς ήταν ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Πότε θα γίνει η ολοκλήρωση εισδοχής στη Σένγκεν

Ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης στη Βουλγαρία, Καλίν Στογιάνοφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος της Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάτι που θα σημαίνει τότε ότι τα σημεία συνοριακών ελέγχων θα καταργηθούν για ανθρώπους και αγαθά που ταξιδεύουν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Ads

Και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας σε δηλώσεις του είπε ότι η χώρα εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα χερσαία σύνορα τη χρονιά που διανύουμε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανακοίνωσή της σε σχετική ανάρτηση στο Χ, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία για τις δύο χώρες» και συνέχισε «μαζί χτίζουμε μια ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας».