Ο υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «Ιερό Πόλεμο» με τη Νότια Κορέα, κάνοντας χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της. Αφορμή για τις δραματικές αυτές δηλώσεις, η έναρξη των μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων του Νότου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τον Βορρά.

Ads

Σύμφωνα με το νο2 στο βορειοκορεάτικο καθεστώς, οι ασκήσεις του Νότου δεν αποτελούν παρά προετοιμασία για διεξαγωγή πραγματικού πολέμου. Ο πρόεδρος του Νότου, Lee Myung-bak, έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση άλλης επίθεσης από το Βορρά, η απάντηση της χώρας του θα είναι άμεση. Ο δε στρατός του Νότου, παραδέχτηκε ότι τα γυμνάσια πραγματοποιούνται προκειμένου να επιδειχθεί η ισχύς του πυρός της χώρας.

Τα γυμνάσια, σε πεδίο βολής στην Ποτσόν, περίπου 30 χλμ. από τα σύνορα, θα εμπλέξουν τουλάχιστον 100 τύπους όπλων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap: πυροβολικό, αντιαεροπορικά, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη θα λάβουν μέρος.

Η Σεούλ σκλήρυνε τη στάση της η οποία επικρίθηκε ως “ασθενική” μετά τον βορειοκορεατικό βομβαρδισμό στο νησί Γιονγκπιόνγκ την 23η Νοεμβρίου ο οποίος στοίχησε τη ζωή δύο στρατιωτών και δύο αμάχων.

Ads

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να μην απαντήσει στα γυμνάσια της Πέμπτης, σημειώνοντας ότι είχαν “προαναγγελθεί εδώ και καιρό, είναι διαφανή, έχουν αμυντική φύση και δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να προκαλέσουν απάντηση από τους Βορειοκορεάτες”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Επίσης, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα τριήμερα ναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 100 χλμ. νότια της θαλάσσιας μεθορίου. Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε “ψυχολογικό πόλεμο” τα γυμνάσια από την “πολεμοκάπηλη” κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, αλλά μείωσε το επίπεδο συναγερμού στα σύνορα και η αντίδρασή της χαρακτηρίστηκε γενικά συγκρατημένη από αρκετούς δυτικούς αναλυτές.