Σειρά επιθέσεων κατά της οικίας του ηγέτης Αλ Κάιντα στην Υεμένη, Αγέντ αλ-Σαμπουάνι, στην επαρχία Μαρίμπ (ανατολικά της Σαναά), εξαπέλυσε σήμερα η πολεμική αεροπορία της Υεμένης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ads

«Αεροσκάφη έπληξαν ένα από τα κρησφύγετα της Αλ-Κάιντα στο Ουάντι Ομπέιντα της επαρχίας Μαρίμπ, περίπου 170χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας», δήλωσε στρατιωτική πηγή. Οι αρχές της Υεμένης είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο φερόμενος ως ηγέτης της εκεί Αλ-Κάιντα έχασε τη ζωή του σε αεροπορική επιδρομή, κάτι που στη συνέχεια όμως η οργάνωση διέψευσε.

Στο μεταξύ, η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε, χθες, την πτέρυγα της Αλ Κάιντα που εδρεύει στην Υεμένη και τους δύο ηγέτες της, στη μαύρη λίστα για την τρομοκρατία των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και οι δύο φερόμενοι ως ηγέτες της, Νάσερ Αλ Ουαχαϊσι και Κασίμ Αλ Ραϊμι, που είναι εκ των 23 που δραπέτευσαν από τις φυλακές της Σανάα το 2006, αντιμετωπίζουν πλέον υποχρεωτική δέσμευση καταθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα και απαγόρευση ταξιδίων και μετακινήσεων.

Ads

Όπως τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης Σούζαν Ράις, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στις προσπάθειες αποδυνάμωσης της οργάνωσης.

«Η Αλ Κάιντα επιδιώκει νέο πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα ότι η Αλ-Κάιντα απειλεί σοβαρά το σύνολο της νότιας Ασίας και ότι μπορεί να επιδιώκει να προκαλέσει ένα νέο πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις που ανήκουν στην Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν επιδιώκουν «να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο το Αφγανιστάν, όχι μόνο το Πακιστάν, αλλά πιθανότατα και το σύνολο της περιοχής προκαλώντας ενδεχομένως μία σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μέσω προκλητικών ενεργειών», δήλωσε ο κ. Γκέιτς.

Ο Αμερικανός υπουργός έπραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ινδία, με στόχο την προώθηση των στρατηγικών δεσμών μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ.