Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Κυριακή να συμμετάσχουν στη διάσκεψη για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου, με φόντο το σφυροκόπημα της Ρωσίας στο Χάρκοβο.

Ads

Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε αγγλόφωνο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που καταγράφηκε στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, μέσα στα απανθρακωμένα ερείπια ενός τυπογραφείου που καταστράφηκε την Πέμπτη από ρωσική πυραυλική επίθεση και ανάρτησε στα social media, είπε ότι περισσότερες από 80 χώρες θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη Ειρήνης.

«Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες του κόσμου που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός των παγκόσμιων προσπαθειών της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη – στον πρόεδρο Μπάιντεν, τον ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, και στον πρόεδρο Σι, τον ηγέτη της Κίνας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Σας παρακαλώ, δείξτε την ηγετική σας ικανότητα να προωθήσετε την ειρήνη – την πραγματική ειρήνη και όχι απλώς μια παύση μεταξύ των χτυπημάτων».

Ads

 

 

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής θα «δείξει ποιος στον κόσμο θέλει πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο».

Ωστόσο, δεν έχει γίνει σαφές αν θα παρευρεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Τι ζητά η Ουκρανία, τι απαντά η Ρωσία

Το Κίεβο, στο ειρηνευτικό του σχέδιο, ζητάει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του, κάτι που η Μόσχα θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια εκεχειρία που θα διαπραγματευόταν και θα αναγνώριζε τις σημερινές γραμμές του πεδίου μάχης.

Σε απάντηση, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης «προσπαθεί να εκτροχιάσει» τη διάσκεψη στην Ελβετία επειδή «φοβάται την επιτυχία της».

«Η συνοδεία του στέλνει αυτά τα ψεύτικα σήματα δήθεν ετοιμότητας για κατάπαυση του πυρός, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιτίθενται βάναυσα στην Ουκρανία, ενώ οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους πέφτουν βροχή σε ουκρανικές πόλεις και κοινότητες», έγραψε στο Χ.
Η Ρωσία έχει δηλώσει πάντως ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στη διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει η Ουκρανία στην Ελβετία.