Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρτσε κατήγγειλε την Τετάρτη την «παράτυπη κινητοποίηση» ορισμένων μονάδων του στρατού στη Λα Παζ και ο πρώην ηγέτης της χώρας Έβο Μοράλες κατηγόρησε έναν κορυφαίο στρατηγό ότι σχεδιάζει πραξικόπημα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ads

Νωρίτερα ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα είχε δηλώσει ότι ηγείται μιας προσπάθειας για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας». «Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαν για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό μας. Θα υπάρξει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι άλλο», δήλωσε ο στρατηγός σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Αλλά ο ίδιος και οι υποστηρικτές του στις ένοπλες δυνάμεις αργότερα υποχώρησαν αφού προσπάθησαν να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο.

Βίντεο που μεταδόθηκε από τη βολιβιανή τηλεόραση έδειξε δυνάμεις ασφαλείας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών να καταλαμβάνουν την κεντρική πολιτική πλατεία της χώρας, την Plaza Murillo, ένα καμουφλαρισμένο τανκ να εμβολίζει μια πόρτα του προεδρικού Μεγάρου και στρατιώτες να προσπαθούν να μπουν μέσα στο κτήριο. Λίγο αργότερα αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς που υποστήριζαν τον πρόεδρο.

Ads

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Λουίς Άρτσε κατέβηκε στην πλατεία και κάλεσε τους Βολιβιανούς «να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν ενάντια στο πραξικόπημα και υπέρ της δημοκρατίας».

«Ζήτω ο βολιβιανός λαός!» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ζήτω η δημοκρατία!»

Το 2019, ο προέδρος Εβο Μοράλες και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, μετά από βίαιες διαμαρτυρίες και υπό την πίεση του στρατού, παραιτήθηκαν και εγκατέλειψαν τη χώρα. Η Ζανίν Ανεζ γερουσιαστής από το δεξιό συντηρητικό κόμμα, ορκίστηκε πρόεδρος.

Αλλά στις  εκλογές ένα χρόνο αργότερα, οι ψηφοφόροι επέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία τον Αρτσε,  που υποδείχθηκε από τον Εβο Μοράλες.

Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες, στις δηλώσεις τους πριν αποχωρήσουν, είχαν ζητήσει την  απελευθέρωση  πολιτικών και αξιωματικών που έχουν φυλακιστεί για τη συμμετοχή τους στην αντισυνταγματική πτώση της κυβέρνησης Μοράλες. Ανάμεσα τους βρίσκεται και η διορισμένη πρόεδρος Ζανίν Ανεζ.