Ads

Η Ουγγαρία ζήτησε και επίσημα χθες το βράδυ τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους επτά.

Οι ουγγρικές αρχές ζήτησαν να σταλούν στην περιοχή «τρεις έως πέντε ειδικοί» στον τομέα της τοξικής λάσπης, της απορρύπανσης και του περιβάλλοντος.

«Καταστροφές όπως αυτή δεν σταματούν στα σύνορα και μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή της αποτελεσματικότερης δυνατής στήριξης. Καλώ όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν γενναιόδωρα στο αίτημα της Ουγγαρίας», είπε η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι αρμόδια για χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας.

Χθες, η τοξική λάσπη έφτασε στον ποταμό Δούναβη, απειλώντας πλέον με τεράστια καταστροφή το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν εντοπιστούν ουσίες όπως αρσενικό και υδράργυρος τα ποτάμια και οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι θα μολυνθούν σε μακροχρόνιο επίπεδο. Οι Αρχές της Ουγγαρίας επιμένουν ότι τα χημικά που ρίχνουν στο νερό των ποταμών για να εξουδετερώσουν την τοξικότητα της λάσπης κάνουν τη δουλειά τους και ότι κανένα νεκρό ψάρι δεν εντοπίστηκε στο σημείο όπου η λάσπη ξεχύνεται στον Δούναβη, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης και ήδη μολυσμένο από τη βιομηχανική δραστηριότητα στις όχθες του. Η Βουδαπέστη όμως παραδέχτηκε ότι ο ποταμός Μάρκαλ «έχει σβήσει». Πρόκειται για τον ποταμό που μετέφερε τα απόβλητα από το σημείο του δυστυχήματος στον ποταμό Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη.

Ads

Εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις επαληθευτούν, η μόλυνση από τη λάσπη θα επεκταθεί και σε Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία, τις χώρες νοτίως της Ουγγαρίας, οι οποίες βρέχονται από τον Δούναβη.

Η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε σήμερα για κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας. “Πρέπει να εκκινήσουμε από την αρχή ότι 40.000 στρέμματα γης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία”, δήλωσε ο Χέρβιγκ Σούστερ, χημικός και στέλεχος της οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

Επιπλέον η Greenpeace σημειώνει ότι από τις χημικές αναλύσεις της η κόκκινη λάσπη αποδεικνύεται πιο τοξική από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ουγγαρίας.

Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις της Greenpeace έδειξαν τις συγκεντρώσεις, αρσενικού 110 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό, υδραργύρου 1,3 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό και χρωμίου 660 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό.

Με δεδομένη την ποσότητα της τοξικής λάσπης, που έχει διαρρεύσει, η συνολική ποσότητα αρσενικού ανέρχεται σε 50 τόνους, σημειώνει η Greenpeace και υπογραμμίζει ότι «σε ξεχωριστές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νερό στην περιοχή Κολοντάρ, τα αποτελέσματα έδειξαν συγκεντρώσεις αρσενικού που ανέρχονται 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο, ποσότητα που είναι 25 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια στο πόσιμο νερό (10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο)».

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία στην οποία συμμετέχουν 31 χώρες (οι 27 της ΕΕ και η Κροατία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία) διευκολύνει τη συνεργασία σε περίπτωση καταστροφών. Η υπηρεσία, που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινητοποιήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές του 2009 στη νότια Ευρώπη αλλά και στον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την Αϊτή.