Με την απόφαση να δοθούν σχεδόν 10 δις. δολάρια για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ, της 12ης Ιανουαρίου, Αϊτής, έληξε η σύνοδος των χωρών – δωρητών, στη Νέα Υόρκη.

Ads

Στη διάσκεψη συμμετείχαν 100 χώρες, οι οποίες δεσμεύτηκαν να δώσουν συνολικά στην Αϊτή 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια , τα προσεχή δύο χρόνια, ενώ μακροπρόθεσμα έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η βοήθεια που οι χώρες-δωρητές πρόσφεραν στην Αϊτή, είναι πέραν του ποσού που αναμένετο να συγκεντρωθεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος είπε ότι ο ΟΗΕ ήλπιζε να συγκεντρώσει δωρεές ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα προσεχή δύο χρόνια.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από τη μεριά της χαρακτήρισε το τελικό ποσό της δωρεάς «εντυπωσιακό» από κάθε άποψη.

Ads

Οι μεγαλύτερες δωρεές έγιναν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και οι σημαντικοί διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έκαναν αξιόλογες προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός του Ιανουαρίου στην Αϊτή κόστισε τη ζωή 200.000 περίπου ανθρώπων, ενώ άφησε στους δρόμους περισσότερου από 1 εκατ. πολίτες.