Ένα φίδι το οποίο θεωρούνταν αρσενικό, γέννησε δεκατέσσερα φιδάκια χωρίς να έχει ζευγαρώσει, γνωστοποίησε η Βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ads

Ο 13χρονος βόας, που ονομάζεται Ρονάλντο, όταν γέννησε εξέπληξε τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος εργάζεται ως τεχνικός φροντίδας ζώων στο κολέγιο της πόλης του Πόρτσμουθ, καθώς δεν είχε καμία επαφή με αρσενικό φίδι από τότε που τον έσωσε πριν από εννέα χρόνια. Αν και ασυνήθιστο, είναι δυνατό για τα θηλυκά φίδια να αναπαράγονται αγενώς με μια διαδικασία γνωστή ως παρθενογένεση.

Μια ευχάριστη έκπληξη

Η εμφάνιση 14 μικρών φιδιών σε ένα vivarium που είχε καταληφθεί από ένα βραζιλιάνικο φίδι «Βόας του Ουράνιου Τόξου» (Rainbow Boa) που ονομάζεται Ρονάλντο προκάλεσε έκπληξη από δύο απόψεις:

Πρώτον, το προσωπικό του κολεγίου πίστευε ότι ο Ρονάλντο ήταν αρσενικό, και δεύτερον το ερπετό μήκους 1,8 μέτρων δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλα φίδια για τουλάχιστον εννέα χρόνια.

Το κολέγιο έκανε λόγο για «θαυματουργή γέννηση», αλλά εξήγησε επίσης ότι στην πραγματικότητα θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο παράδειγμα παρθενογένεσης, μια φυσική μορφή αγενούς αναπαραγωγής κατά την οποία τα έμβρυα αναπτύσσονται χωρίς γονιμοποίηση.

Είναι κοινή στα φυτά και σε ορισμένα ζώα, αλλά πιστεύεται ότι αυτό είναι μόλις το τρίτο περιστατικό που καταγράφεται σε αιχμάλωτο βραζιλιάνικο «Βόα του Ουράνιου Τόξου» οπουδήποτε στον κόσμο.

Ένας φοιτητής ανακάλυψε τα 14 μωρά κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας στο vivarium του Ρονάλντο. «Στην αρχή σκεφτήκαμε ότι πρέπει να έκανε λάθος. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας», δήλωσε η Αμάντα ΜακΚλάουντ, τεχνικός φροντίδας ζώων.

Ο Πιτ Κουίνλαν, ειδικός στα ερπετά, κλήθηκε και ήταν εξίσου σοκαρισμένος.

«Εκτρέφω φίδια εδώ και 50 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε. «Ουσιαστικά τα μωρά είναι κλώνοι της μητέρας τους αν και τα σημάδια τους είναι όλα ελαφρώς διαφορετικά», τόνισε.

«Ο Ρονάλντο φαινόταν ελαφρώς παχύτερος από το συνηθισμένο, σαν να είχε φάει ένα μεγάλο γεύμα. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή ότι αυτός, ή θα έπρεπε να πούμε εκείνη, ήταν έγκυος».

Ο Κουίνλαν φροντίζει τον Ρονάλντο εδώ και εννέα χρόνια, αφού το φίδι επανεντάχθηκε από την RSPCA. Ο βόας, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί αρσενικός από κτηνίατρο, ήταν δημοφιλής κάτοικος του κολεγίου τα τελευταία δύο χρόνια.

«Είναι μια φανταστική ευκαιρία για τους φοιτητές να μάθουν για την ανάπτυξη των φιδιών μωρών», δήλωσε ο Κουίνλαν.

Τώρα είναι απασχολημένος με το να εργάζεται για τον προσδιορισμό του φύλλου των φιδιών-μωρών και να εγκαθιστά 14 νέα vivaria. Μόλις τα φίδια ωριμάσουν αρκετά, θα πάνε σε νέα σπίτια.

Σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο του Ντάντλεϊ, η πλειονότητα των βόων γεννούν περίπου 12 έως 15 μωρά, αν και έχουν καταγραφεί γέννες των 35. Τα νεαρά φίδια γεννιούνται συνήθως περίπου έξι μήνες μετά το ζευγάρωμα και αρχίζουν να τρέφονται όταν είναι 10 ημερών. Έχουν μήκος 38 έως 50 εκατοστά κατά τη γέννησή τους και φτάνουν το 1,2 μέτρο τον πρώτο χρόνο, ενώ τα θηλυκά αποκτού μεγαλύτερο τελικό μέγεθος από τα αρσενικά.