Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή πυρηνικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, εξαιτίας αντίστοιχων ενεργειών από πλευράς ΗΠΑ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν επισήμως το 2019 από τη Συνθήκη που είχε συνάψει το 1987 με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), κατηγορώντας τη Μόσχα για αθέτηση των όρων της συμφωνίας.

Το Κρεμλίνο με τη σειρά του αρνήθηκε τις όποιες κατηγορίες και στη συνέχεια επέβαλε μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί από τη συνθήκη INF.

“Είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παράγουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, αλλά τα έχουν ήδη φέρει στην Ευρώπη για ασκήσεις στη Δανία”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ads

“Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται και στις Φιλιππίνες. Δεν είναι γνωστό αν απέσυραν τους πυραύλους από εκεί ή όχι”.

Κάπως έτσι, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία “αναγκάζεται να απαντήσει”.

“Προφανώς, πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αυτά τα συστήματα κρούσης και στη συνέχεια, με βάση την κατάσταση, να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με το πού θα τα τοποθετήσουμε”, δήλωσε ο Πούτιν.