Οι αρχές της Μιανμάρ φέρονται να προετοιμάζονται «ενεργά» για την απελευθέρωση εντός των επόμενων ημερών, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι, σύμφωνα με δηλώσεις από ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. Η Αούν Σαν Σου Κι τελεί υπό κράτηση το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας 20ετίας, απ΄όταν η στρατιωτική χούντα που διοικεί τη χώρα κατέλαβε την εξουσία. «Η απελευθέρωσή της πρέπει να γίνει άνευ όρων, γιατί δεν θα αποδεχτεί κάτι άλλο. Όπως όλοι ξέρουμε ποτέ στο παρελθόν δεν δέχτηκε να αφεθεί ελεύθερη υπό προϋποθέσεις», δήλωσε η υπεράσπιση της Σου Κι.

Ads

Τυπικά, η τελευταία ποινή 18 μηνών που επιβλήθηκε για υπό κατ’ οίκον περιορισμό σε βάρος της τιμηθείσας με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης πολιτικού ολοκληρώνεται το Σάββατο. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη εντολές από τους ανωτέρους σχετικά με την απελευθέρωσή της. Αλλά προετοιμάζουμε το σχέδιο ασφάλειας για την 13η Νοεμβρίου», δήλωσε βιρμανός αξιωματούχος υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι προετοιμασίες άρχισαν αλλά σημείωσε ότι δεν έχει δοθεί ακόμα οριστική διαταγή από τους επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν θα αποδεχτεί την υπό όρους απελευθέρωσή της, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός της Νιάν Ουίν. «Ζήτησε από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της (Εθνική Ένωση για την Δημοκρατία) να παρακολουθήσουν τις εκλογές της Κυριακής και να αποκαλύψουν τις παρανομίες και τα κρούσματα νοθείας. Ακολουθώντας τις οδηγίες της αυτό ακριβώς κάνουμε. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη στις 13 Νοεμβρίου ή νωρίτερα, γιατί την ημέρα αυτή τερματίζεται η 18μηνη ποινή για κατ’οίκον περιορισμό που της έχει επιβληθεί», υπογράμμισε ο συνήγορος της Σου Κι, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του κόμματός της. «Η απελευθέρωσή της πρέπει να γίνει άνευ όρων, γιατί δεν θα αποδεχτεί κάτι άλλο. Όπως όλοι ξέρουμε ποτέ στο παρελθόν δεν δέχτηκε να αφεθεί ελεύθερη υπό προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ…

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Βιρμανίας και των ανταρτών στην Πολιτεία Κάρεν συνεχίζονται. Χθες, έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ.

Ads

Η εφημερίδα- φερέφωνο της χούντας- «Νέο Φως της Μιανμάρ» επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στις πόλεις Μιαουάντι και Πάγια Τονσού, στην μεθόριο με την Ταϊλάνδη, σε «τρομοκράτες Κάρεν» οι οποίοι επιδιώκουν «να διαταράξουν τη σταθερότητα του κράτους, την ειρήνη των κοινοτήτων, την ηρεμία και τη νομιμότητα, προκαλώντας απώλειες μεταξύ αθώων και πανικό στον πληθυσμό».

Ένοπλες παρατάξεις της μειονότητας των Κάρεν μάχονται για την αυτονομία των περιοχών τους στην ανατολική Βιρμανία τα τελευταία 62 χρόνια, σε μια από τις πιο μακροχρόνιες εξεγέρσεις στη νοτιοανατολική Ασία. Ο στρατός της Μιανμάρ επιτέθηκε σε θέσεις των Κάρεν την Δευτέρα, αναγκάζοντας τους αντάρτες να υποχωρήσουν, σύμφωνα με Ταϊλανδικές πηγές. Η μάχη στοίχισε τη ζωή τριών στρατιωτών και τους τραυματισμούς 20.

Οι συγκρούσεις στην μεθόριο – οι οποίες ξέσπασαν αμέσως μετά την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Μιανμάρ μετά από 20 χρόνια – ανάγκασαν χιλιάδες Βιρμανούς να καταφύγουν στην Ταϊλάνδη. Αρκετοί επέστρεψαν αλλά τουλάχιστον 3.500 παραμένουν πρόσφυγες στην Ταϊλάνδη, στην πόλη Σανγκλαμπούρι, περιμένοντας να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.