Στην Σουηδία αναμένεται να επιστρέψει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η πρέσβειρα της Τουρκίας, η οποία ανακλήθηκε στην Άγκυρα μετά την ψήφο στο σουηδικό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Γερουσία, το σουηδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 11 Μαρτίου πρόταση που αναφέρει ότι «η Σουηδία αναγνωρίζει την γενοκτονία, το 1915, σε βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Σύρων και Χαλδαίων και των Ελλήνων Ποντίων, δηλαδή όλων των χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν στο έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αυτή την εποχή». Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, που ανακάλεσε την πρέσβειρα της στη Στοκχόλμη, για διαβουλεύσεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ έδωσε εξηγήσεις στην Άγκυρα, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε «πολύ θετική» από τον Τούρκο ομόλογός του, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, από τη μεριά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποστάσεις που κράτησε η κυβέρνηση της Σουηδίας από την απόφαση του κοινοβουλίου.