«Πόρτα» και μάλιστα «αορίστου χρόνου» δείχνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, που επικαλείται το Politico, ενώ το Κίεβο να εμφανίζεται έξω – φρενών με την εξέλιξη.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την Τρίτη τους διαπραγματευτές του ΝΑΤΟ ότι διστάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο έναν συγκεκριμένο δρόμο για ένταξη στη συμμαχία.

Το Politico επικαλείται ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ και άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες και τις εσωτερικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, στο τελευταίο προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, οι σύμμαχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν ότι «θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Ads

Η διατύπωση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το προσχέδιο που είδε το Κίεβο την Τρίτη εξόργισε τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. «Αλλά η Ουκρανία αξίζει επίσης σεβασμό».

«Είναι άνευ προηγουμένου και παράλογο όταν [ένα] χρονικό πλαίσιο δεν ορίζεται ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ασαφής διατύπωση για «προϋποθέσεις» ακόμη και για την πρόσκληση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Λεπτές ισορροπίες

 

Σύμφωνα με το Politico τα μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν έναν συμβιβασμό που θα έστελνε στην Ουκρανία ένα δημόσιο μήνυμα ότι πλησιάζει περισσότερο τη συμμαχία και θα καθησύχαζε τους συμμάχους όπως η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, που διστάζουν να δώσουν υποσχέσεις, ακόμη και για «αυτόματη» ένταξη της Ουκρανίας, με την λήξη του πολέμου.

Όμως ο Ουκρανός ηγέτης πιέζει για περισσότερα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», έγραψε.

«Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο να συνεχίσει τον τρόμο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη ότι συμφωνεί «με τη γλώσσα που προτείνατε σε σχέση με το μέλλον της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Πάντως, το tweet του Ουκρανού ηγέτη ξεσήκωσε αντιδράσεις στο Βίλνιους.

«Είμαι επικριτικός για πολλές πτυχές και ιδιαίτερα για τη στάση ορισμένων συμμάχων, αλλά νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια στοχαστική και δίκαιη προσέγγιση», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι «το παρατραβάει».

Ορισμένοι διπλωμάτες είπαν ότι κατανοούν τα συναισθήματα του Ουκρανού ηγέτη.

«Η απογοήτευσή του είναι κατανοητή δεδομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας», είπε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Οι σύμμαχοι πρέπει πάντα να συμφωνούν με το ανακοινωθέν. Η σύνοδος κορυφής θα δείξει σταθερή και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία».

Ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Σεβόμαστε όλα όσα λέει (σς ο Ζελένσκι). Γιατί βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου και είναι κατανοητό ότι έχουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες».

Όμως, τόνισε ο διπλωμάτης, «όποια κι αν είναι η διατύπωση στο ανακοινωθέν μας, όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η μελλοντική θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ και μόνο εμείς και αυτοί μπορούμε να αποφασίσουμε για αυτό. Έτσι, η προοπτική της ιδιότητας μέλους είναι αναμφισβήτητα σαφής και ισχυρή».

Σκεπτικισμός

 

Ωστόσο, το πρόσωπο που γνωρίζει το τρέχον προσχέδιο κειμένου είπε ότι οι σύμμαχοι στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Κίεβο ότι αυτή η διατύπωση είναι σχεδόν οριστική και ότι η Ουκρανία πρέπει να την αποδεχθεί.

Ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Κίεβο σχετικά με την πορεία προς την ένταξη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο ήταν πιο προσεκτικοί, προτιμώντας να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει τη Ρωσία αυτή τη στιγμή.

«Κοιτάξτε, έχουμε ήδη πει ότι η θέση της Ουκρανίας κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι στη συμμαχία», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον.

«Έχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επεξεργαστούν. Κράτος δικαίου, χρηστή διακυβέρνηση, πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και βρίσκονται σε πόλεμο αυτή τη στιγμή… Τελικά, ναι, το ΝΑΤΟ θα είναι στην πρώτη γραμμή για αυτούς, αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Βίλνιους: «Τώρα πρόκειται να υποστηρίξουμε ενεργά την Ουκρανία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητάς της — συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών όπλων που κινητοποιούν όλες οι χώρες», προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμμετείχαν πολύ στενά στη συζήτηση. για να καταστεί δυνατό ότι κάνουμε ακριβώς το σωστό εδώ».

Επιφυλακτικός ήταν και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σχετικά με τους όρους που προσφέρονται στην Ουκρανία.

«Όλοι ήδη είπαν και τόνισαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», είπε σε ένα φόρουμ στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Είναι μόνο θέμα του τρόπου μετάβασης προς τα εκεί. Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Υπάρχουν ορισμένες συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα».