Τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ καθολικών Βορειοϊρλανδών και προτεσταντών διαδηλωτών και αστυνομικών που συνεχίστηκαν για 2η ημέρα, χθες, Δευτέρα, στο Μπέλφαστ.

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι καθολικοί επιτέθηκαν σε προτεστάντες διαδηλωτές και στους αστυνομικούς που τους συνόδευαν με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με πλαστικές σφαίρες και νερό υπό πίεση για να διαλύσει τους επιτιθέμενους.

Μια αστυνομικός, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έπεσε θύμα «βάρβαρης επίθεσης», νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα. Η Σάρον Ο’Νιλ, δημοσιογράφος του τοπικού καναλιού UTV, αφηγήθηκε ότι μια μεγάλη πέτρα βρήκε την αστυνομικίνα στο κεφάλι: «Ενώ κειτόταν στο έδαφος και οι συνάδελφοί της έτρεχαν να την βοηθήσουν, οι ταραξίες εκτόξευαν ότι έβρισκαν μπροστά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) ανέφερε ότι τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι αστυνομικοί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ads

Η 12η Ιουλίου είναι κατά παράδοση η ημέρα που κορυφώνονται οι παρελάσεις τις οποίες οργανώνει στη Βόρεια Ιρλανδία το προτεσταντικό Τάγμα της Οράγγης. Τα μέλη του Τάγματος προσπάθησαν να διασχίσουν τη συνοικία Αρντόιν (βόρειο Μπέλφαστ) των καθολικών.

Τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα είχαν τραυματιστεί άλλοι 27 αστυνομικοί σε ταραχές που ξέσπασαν στο Μπέλφαστ στο περιθώριο των παρελάσεων αυτών.

Οι προτεστάντες παρελαύνουν κάθε χρόνο γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μάχη του Μπόιν, στις 12 Ιουλίου 1660, όταν ο προτεστάντης πρίγκιπας Γουλιέλμος της Οράγγης νίκησε τον καθολικό βασιλιά Ιάκωβο Β΄.