Στους 590 έχουν ανέλθει οι τραυματίες από τις πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρo. Αλόγιστη ρίψη χημικών και πλαστικών σφαιρών από τις Αρχές και συγκρούσεις που συνεχίστηκαν μέχρι και σήμερα με μειωμένη ένταση, είναι τα γεγονότα που συνθέτουν το σκηνικό στην Αίγυπτο.

Ads

Χιλιάδες πολίτες και συγγενείς των θυμάτων της εξέγερσης του Ιανουαρίου στην συνοικία Αγκούζα διαδήλωναν και ζητούσαν να επιταχυνθούν οι δίκες όσων ευθύνονται για το θάνατο των 800 περίπου ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην εξέγερση η οποία οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Μία διαδήλωση την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταστείλουν και να ανακόψουν με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ανάμεσα στους τραυματίες υπήρξαν και 40 αστυνομικοί.

Αφετηρία των συγκρούσεων υπήρξε το υπουργείο Εσωτερικών, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με δακρυγόνα. Όπως ανέφεραν πολλοί παρόντες στα γεγονότα, υπήρχαν αστυνομικοί ανάμεσα στους διαδηλωτές οι οποίοι, ντυμένοι με πολιτικά, οπλισμένοι με μαχαίρια και καδρόνια, επιτέθηκαν στον κόσμο.

Επίσης, υπήρξαν συνθήματα εναντίον του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλή του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) ο οποίος έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου. Από τη μεριά του, το SCAF χαρακτήρισε ως κακοποιούς τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία, σημειώνοντας πως μοναδική τους πρόθεση ήταν η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας και των καταστημάτων της γύρω περιοχής.

Ads

Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση της χώρας, επέρριψαν την αποκλειστική ευθύνη για τα επεισόδια που προκλήθηκαν, στους διαδηλωτές. Αντίθετα, οι πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία Ταχρίρ, ρίχνουν το φταίξιμο στις αστυνομικές Αρχές και όπως αναφέρουν δεν έχουν δει καμία ουσιαστική αλλαγή από τότε που «έπεσε» το καθεστώς Μουμπάρακ. Όπως επισημαίνουν, τα κρατικά Μ.Μ.Ε διαστρεβλώνουν την αλήθεια, παρουσιάζοντας τα γεγονότα όπως θέλουν αυτά.