Η Βρετανία έχει στην κατοχή της φυσικές αποδείξεις για τη χρήση, κατά πάσα πιθανότητα από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ, του αερίου σαρίν στη Συρία, ανακοίνωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Η Βρετανία είναι η δεύτερη, μετά τη Γαλλία, χώρα που εμφανίζεται τόσο κατηγορηματική σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη.

Ads

«Έχουμε εξασφαλίσει δείγματα από τη Συρία που εξετάσθηκαν» στη Βρετανία και «αποκάλυψαν την παρουσία του αερίου σαρίν», δήλωσε ο εκπρόσωπος , προσθέτοντας: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η χρήση χημικών όπλων στη Συρία έγινε πιθανότατα από το καθεστώς» της Δαμασκού.
 
«Υπάρχει αυξανόμενη ποσότητα, περιορισμένων αλλά πειστικών πληροφοριών που αποδεικνύουν ότι το καθεστώς έκανε και συνεχίζει να κάνει χρήση χημικών όπλων, κυρίως αερίου σαρίν», δήλωσε ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα πολέμου, συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση ζητεί από τον Μπασάρ αλ Ασαντ να διασφαλίσει την άμεση και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ στο συριακό έδαφος. «Ο Ασαντ έχει δημιουργήσει αποθέματα χημικών όπλων, έχει συγκροτήσει στρατιωτικές μονάδες για τη χρήση τους και συνεχίζει να ελέγχει αυτές τις μονάδες. Αυτός έχει την επείγουσα ευθύνη να θέσει τέλος στη χρήση τους και να επιτρέψει τη διεξαγωγή πλήρους και χωρίς περιορισμούς έρευνας», επισήμανε.
 
Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η ανακοίνωση, διά του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, πως η γαλλική δπλωματία είναι «βέβαιη» πως έχει γίνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν σε πολλές περιστάσεις στη Συρία, κατόπιν των εργαστηριακών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από τη χώρα. Η χρήση του απαγορευμένου αερίου έγινε «από το καθεστώς και τους συνενόχους του», δήλωσε ο υπουργός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών παραδόθηκαν στον ΟΗΕ, επισήμανε ο Φαμπιούς. «Υπάρχει μία γραμμή η οποία αναντίρρητα έχει ξεπεραστεί», πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι και σημείωσε ότι «θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας για το τι μέλλει γενέσθαι και όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι».
 
Η χρήση του συριακού χημικού οπλοστασίου συζητείται εδώ και μήνες στις δυτικές πρωτεύουσες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή», αλλά η Δύση έχει υιοθετήσει επιφυλακτική στάση απέναντι στο θέμα.