Την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού της Ευρωπαϊκή Ένωσης, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013, επιχειρούν να μπλοκάρουν οι γερμανοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Ο γερμανοί βουλευτές της συμπολίτευσης προσπαθούν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα του βέτο για την ενίσχυση του μηχανισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters, τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, με πρωτοβουλία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ζητούν να απαιτείται πλειοψηφική έγκριση από την Βουλή προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προέβλεπε ότι με την απλή πλειοψηφία του Συμβουλίου του ESM κάθε χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει το μερίδιο της. Ο ESM θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) από τα μέσα του 2013.

Σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times Deutschland αναφέρεται ότι «η γερμανική Βουλή επαναστατεί για τη διάσωση του ευρώ». Σύμφωνα με την εφημερίδα οι βουλευτές του CDU και του FDP επιμένουν στην απόκτηση περισσότερων δικαιωμάτων συναπόφασης για τα πακέτα διάσωσης δυσπραγούντων κρατών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, με το αίτημα των βουλευτών τάχθηκε και το ομοσπονδιακό ελεγκτικό συνέδριο. «Όλες οι αποφάσεις για το είδος και το ύψος, ιδιαίτερα δε ο καθορισμός ανώτατου ορίου της γερμανικής συμβολής στον ΕΜΣ (μετρητά και εγγυήσεις), πρέπει να ρυθμίζονται νομικά και να υπόκεινται στην κοινοβουλευτική απαίτηση συμφωνίας», αναφέρει έκθεση των ελεγκτών, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Ads

Στην έκθεση τονίζεται πως αν το ταμείο διάσωσης αναγκαστεί από το 2013 να δανείζει χρήματα σε κράτη της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, τότε θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα για τη γερμανική οικονομία, καθώς ο γερμανικός προϋπολογισμός μπορεί να επιβαρυνθεί το πολύ με 190 δις. ευρώ. Επίσης στην έκθεση σημειώνεται ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών μεγάλων κρατών της Ευρωζώνης το ευρωπαϊκό ταμείο θα μπορούσε να υπερφορτωθεί και να δαπανήσει τις καταθέσεις μετρητών. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ενδέχεται να απαιτήσει χρήματα από τη Γερμανία παρά τη βούλησή της.