«Ήρθε ο πιθανώς ο καιρός να απαλλαγούν οι εμπορικές τράπεζες από τις ειδικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης» δήλωσε σήμερα ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ads

«Απέχουμε από τη λήξη της κρίσης, αλλά δεν είναι συνετό να μεταθέτουμε χρονικά τις κατάλληλες αποφάσεις» δήλωσε ο αξιωματούχος από τη Νέα Υόρκη.

«Υπάρχει, δηλαδή, ο φόβος οι τράπεζες να απαλλαγούν από το εξαιρετικό αυτό πλαίσιο σε επίπεδο θεσμών, που τους επιβλήθηκε λόγω της κρίσης, πάρα πολύ αργά, όταν δηλαδή θα έχει γίνει η ζημιά στο ‘μέτωπο’ του πληθωρισμού», ανέφερε ο αξιωματούχος, κρίνοντας συγχρόνως ότι «τα στερνά είναι σημαντικότερα των πρώτων» και προειδοποιώντας, επίσης, ότι «το παρεμβατικό επιτόκιο 1% της ΕΚΤ, απεριορίστως, στερεί ρευστότητας τις εμπορικές τράπεζες».

Ο κ. Βέμπερ κατέκρινε την πρακτική της ΕΚΤ να τοποθετεί στο χαρτοφυλάκιό της πολλά κρατικά ομόλογα κρατών μελών της ευρωζώνης – 63,5 δις ευρώ είναι σήμερα η ονομαστική αξία τους – «που θα πρέπει να μειωθούν σταδιακά». Η πρακτική αυτή της ΕΚΤ εντάθηκε με την ελληνική δημοσιονομική κρίση.

Ads