Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Βελιγραδίου στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που γίνεται εδώ και χρόνια ενόψει των προγραμματισμένων για το 2012 εκλογών.

Ads

«Η κυβέρνηση αυτή μας υποσχέθηκε γάλα και μέλι το 2008 και τι έχουμε τώρα; Περισσότερες στερήσεις και μια ανέντιμη και αλαζονική κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για τον ίδιο της το λαό», δήλωσε η 44χρονη διαδηλώτρια Ζντράβκα Ζανοΐλοβιτς, η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 70.000 διαδηλωτές μετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ήρθαν με λεωφορεία από άλλες πόλεις της Σερβίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο με πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Δημοκρατικό Κόμμα είναι ώρα να φεύγεις» και «Πεινάμε».

Ads

Το κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς (Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα), το οποίο δεν ήταν το μόνο που μετείχε στη διαδήλωση, ζητεί πρόωρες εκλογές, υψηλότερους μισθούς και καταπολέμηση της διαφθοράς. «Αν δεν ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, θα αρχίσουμε συνεχείς διαδηλώσεις από τον Απρίλιο», είχε δηλώσει ο Νίκολιτς στο Ρόιτερς πριν από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.