Δέκα πρόσωπα, που συνδέονται με το ισλαμιστικό κίνημα και είναι ύποπτα ότι ετοίμαζαν επίθεση στο Βέλγιο, συνελήφθησαν σήμερα στη χώρα καθώς και στη Γερμανία και στην Ολλανδία, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ads

Οι συλλήψεις, οι οποίες έγιναν κυρίως στην Αμβέρσα (βόρειο Βέλγιο), έχουν ως πλαίσιο μια «έρευνα γύρω από τη διεθνή τρομοκρατία του τζιχάντ», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. «Συνολικά 10 πρόσωπα, που ήταν ύποπτα ότι ετοίμαζαν μια επίθεση στο Βέλγιο, συνελήφθησαν στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Γερμανία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Έρευνα διεξήχθη σε δέκα σπίτια στις τρεις χώρες. Οι συλληφθέντες είναι καταγωγής από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Ρωσία και το Μαρόκο.

Η βελγική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες βαριά οπλισμένων ανδρών της αστυνομίας να πραγματοποιούν έφοδο τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αμβέρσα και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον δύο άτομα, η μία γυναίκα.

Ads

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον εισαγγελέα στην Αμβέρσα.

Η ολλανδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ τρεις άνδρες, ηλικίας 25, 26 και 28 ετών, κατόπιν αιτήματος των βελγικών Αρχών «με την υποψία της ανάμειξης σε διεθνή τρομοκρατία».

Στη Γερμανία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν άνδρα κοντά στο Ααχεν ως ύποπτο «για στρατολόγηση νεαρών ανδρών στο Βέλγιο για να πολεμήσουν στην Τσετσενία». Πρόκειται για έναν Ρώσο 31 ετών, ο οποίος συνελήφθη κοντά στο Εξ λα Σαπέλ βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Βέλγιο.

Την ίδια στιγμή, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Δανίας προειδοποιούν πως τρομοκρατικές οργανώσεις με έδρα το εξωτερικό σχεδιάζουν επιθέσεις στη χώρα. «Υπάρχουν ανανεωμένες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τρομοκρατικές οργανώσεις με έδρα το εξωτερικό προσπαθούν να στείλουν τρομοκράτες στη Δανία για να εξαπολύσουν επιθέσεις» αναφέρει η Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας.